múltidéző

2020.05.08. 10:33

Szolnokon koronázták meg szereplésüket a kézisek

A remek bajnoki idényét a Magyar Kupa-bronzérmével fejelte meg az újonc nyíregyházi gárda.

A nyíregyházi csapat 2004-ben a Magyar Kupa négyesdöntőjében a harmadik helyen végzett

Fotó: KM-ARCHÍV

A Nyíregyházi KC 2001-ben az utolsó helyen ­végezve búcsúzott az első osztályú küzdelmektől. Két NB I/B-ben eltöltött ­szezont követően azonban ismét feljutott a legjobbak közé.

A 2003/2004-es idényben a Nyíregyháza AB-Vill KC néven szereplő alakulat az alapszakasz hatodik helyén végezve jutott a felsőházi rájátszásba, ahol egy pozíciót javítva végül az ötödik helyen fejezte be a bajnokságot. A Magyar Kupában még ennél is fényesebbre sikerült a szereplésük.

Tarnavölgyiéknek sűrű volt a májusi programjuk, három-négy naponta jöttek sorba a mérkőzések. Két hét alatt öt bajnoki találkozót játszott a csapat, melyből négyet elveszített, az utolsót viszont megnyerte a Tatabánya ellen, és mivel a Dunaferr nyerni tudott a Pestszentlőrinc otthonában, ezért a nyírségi gárda egy helyet lépett előre, és újoncként az elismerésre méltó ötödik helyet kaparintotta meg. Az már csak hab volt a tortán, hogy a gárda a Veszprém, a Szeged és a Tatabánya társaságában érdekelt volt a Magyar Kupa szolnoki négyes döntőjében.

– Amikor feljutott a csapat, Kovács Mihály edző kérésére igazoltam haza Olaszországból.

Remek kis társaság jött össze, teli helyi kötődésű játékossal, természetesen újoncként az volt az elvárás velünk szemben, hogy maradjunk benn az élvonalban.

– Ezt túlteljesítettünk, mert az alapszakasz hatodik helyén a felsőházi rájátszásban még sikerült egyet javítanunk, és az ötödik helyen fejeztük be a bajnokságot. A kupában szerzett bronzérmünkkel pedig ismét kiléphettünk az európai porondra – mondta Bécsi János.

Történelmi siker

Az egyik elődöntőben a bakonyiak a Tatabányával, a Nyíregyháza pedig a Szegeddel játszott. A két gárda tíz nappal előtte már farkasszemet nézett egymással a Bujtosiban, és akkor a vendégek egygólos félidei vezetést követően, a fordulás után Bécsiéknek mindössze négy gólt engedve magabiztosan győztek.

A nyíregyházi csapat 2004-ben a Magyar Kupa négyesdöntőjében a harmadik helyen végzett | Fotó: KM-ARCHÍV

Ez a mérkőzés kísértetiesen hasonlított a bajnoki találkozóhoz, félidőben egy góllal vezetett a Tisza-parti alakulat, amely a második harminc percben ezúttal is kevés gólt engedélyezett a nyíregyházi csapatnak, és végül Vadkertiék magabiztosan masíroztak be a döntőbe. A lefújást követően fanyar humorral nyilatkozott Kovács Mihály.

– Fejlődött a csapat, mert most nem négy gólt dobott szünet után, hanem ötöt…

Vasárnapra aztán összeszedte magát a csapat, és magabiztos játékkal múlta felül a másik elődöntő vesztes gárdáját, a Tatabányát. Ezzel a nyíregyházi férfi kézilabdacsapat megszerezte első érmét a kupa történetében, amellyel kivívta a KEK-ben való indulás jogát. Mindez a játékosok többségének is az első medálja volt, miként Kovács Mihály edzői pályafutásának is.

Borították a papírformát

A bronzcsata legeredményesebb játékosa Tombor Csaba volt nyolc találattal.

Nagyon szép emlékek fűznek Nyíregyházához. Idény közben, novemberben kerültem Százhalombattáról az NB I.-be frissen feljutó nyíregyházi csapathoz.

– Nekem igazából itt indult be a pályafutásom, innen lettem válogatott, majd később innen igazoltam Veszprémbe. Kovács Misi keze alatt egy nagyon jó kvalitású játékosokból álló gárda dolgozott, és a vezetőség is mindent megtett azért, hogy nekünk csak a játékkal kelljen foglalkoznunk – fogalmazott a balkezes játékos.

– Az elődöntőt a Szegeddel játszottuk, az első félidőben még jól tartottuk magunkat, a másodikban viszont szinte alig találtunk a kapuba, így a Szeged a bajnoki találkozóhoz hasonlóan nagy különbséggel győzött, és magabiztosan jutott a döntőbe – idézte fel az eseményeket a jobbszélső. Másnap a harmadik helyért következett a Tatabánya.

– Őket az alapszakasz utolsó mérkőzésén megvertük a Bujtosiban, és ennek a győzelemnek is köszönhetően léptünk előre az ötödik helyre. Ennek ellenére ők voltak az esélyesek.

Szatmárival a kapuban, Iváncsikkal a szélen és Rosta Piluval beállóban erős csapatuk volt.

– Nekünk viszont kellő önbizalmat adott a pár nappal azelőtti bajnoki siker. Végig szoros volt a meccs, a hajrában azonban fokozatosan elhúztunk, és végül meg is nyertük a meccset.

A találkozót így értékelte Kovács Mihály edző.

– Idei legjobb játékunkkal tettük fel a koronát az egész éves nagyszerű teljesítményünkre. Nagyon örülök ennek a sikernek!

Az idény végén távozott a tréner, az új szezonnak már Zlatko Saracevic vezetésével vágott neki a nyíregyházi együttes.

BB

Kézilabda: Magyar Kupa, a 3. helyért

Nyíregyházi AB-Vill KC–Tatabánya

30–25 (12–14)

Szolnok, 1000 néző, v.: Láda, Sebők.

NYKC: Lencsés-Tombor 8/1, Bécsi 5, Tarnavölgyi, Papp 4, Fekete 4, Farkas 7. Csere: Nagy L. (kapus), Medve 1, Braun, Janó, Varga Zs., Nagy Cs. 1. Edző: Kovács Mihály.

Tatabánya: Szathmári-Iváncsik T., Serfel 4, Szögi 1, Rosta I. 2, Civelli 5, Kiss I. 5. Csere: Pulay (kapus), Kuzma 2, Himer 5/5, Szotyori 1, Lengyel M., Lengyel P. Edző: Kanyó Antal.

Kiállítások: 14, illetve 10 perc. Hétméteresek: 1/1, illetve 5/5.

Az eredmény alakulása: 5. perc: 3–1, 10. p.: 5–8, 24. p.: 10–11, 35. p.: 15–15, 40. p.: 18–16, 47. p.: 22–20, 53. p.: 26–22.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában