atlétika

2020.09.17. 08:13

A depózás elvitte Máté aranyérmét

Kétszeres olimpikonunk egyperces büntetést kapott, a formája biztató a bajnokság előtt.

Négy éve is biztosan nyerte a Szuper Liga döntőjét

Fotó: archív

Bizonyára sokan felkapták a fejüket a hír hallatán vagy láttán: a békéscsabai Venyercsán Bence (41:13.10) nyerte a Szuper Liga döntőjén a 10 kilométeres gyaloglást a Nyíregyházi Sportcentrum kiválósága, Helebrandt Máté (41:59.88) előtt. A történtek alapján ez már nem meglepő, de fura, hiszen a Nyíregyházi Sportcentrum kétszeres olimpikon gyaloglóját utoljára három esztendeje győzte le magyar rivális.

– Remek formában éreztem magam, és úgy is indultam neki a 25 körös versenynek – kezdte érdeklődésünkre Helebrandt Máté. – Minden a tervek szerint alakult, jó tempóban mentem, az országos csúcsom részidején belül egészen 6400 méterig. Ekkor kaptam a harmadik figyelmeztetést, azaz lapot. Az új szabály szerint amennyiben ez történik egy versenyzővel, akkor tíz kilométeren egyperces büntetést kap.

Negyven másodperces előny

– Ez úgy nézett ki, hogy az egyes pályán gyalogoltunk, a célegyenesben a külső pályákon gátakkal alakítottak ki egy depót. A harmadik lap után ide kellett bemennem, és a főbíró csak egy perc után engedett ki. Természetesen igyekeztem felvenni az előző remek tempót, de már kevesebb volt a hátralévő táv, így másodikként értem célba. A kiállításomig mintegy negyven másodperc volt az előnyöm, sajnos hiába igyekeztem, nem sikerült a hátrányt ledolgozni.

A gyaloglásnak van egy szigorú szabálya, miszerint egyszerre nem lehet a levegőben a két láb. Ezt árgus szemekkel figyelik a bírák, és figyelmeztetnek, régebben kizártak, most büntetésre ítélnek, tíz kilométeres távonként egy-egy percre.

Tizenkét éve nem volt ilyen

– Őszintén szólva nagyon meglepődtem a harmadik figyelmeztetéskor, hiszen utoljára 2008-ban fordult elő velem, hogy szabálytalan technika miatt kizártak. Természetesen nem örültem annak, hogy így csak második lettem, ám pozitívan fogom fel a történteket. Jó formában vagyok, remek tempót tudtam menni, és ez biztató a hónap végi békéscsabai bajnokság előtt – mondta Pokrovenszki József tanítványa.

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában