kosárlabda

2020.09.17. 08:23

Szigorú szabályokkal rajtolhatnak

A koronavírusos sportoló minimum hat hétig nem kaphat sportorvosi engedélyt.

Nem lesz egyszerű a bajai szezonnyitány

Fotó: Sipeki Péter / KM-archív

A férfi kosárlabda NB I/B-ben jövő pénteken, az A csoportban egy héttel később kezdődik meg az új idény. Legalábbis a tervek szerint, merthogy manapság semmit sem lehet biztosra venni.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége mindenesetre kiadta az Országos Sportegészségügyi Intézet javaslataival és az aktuális kormányrendelettel összhangban meghozott előírásait a következő szezonra.

Maradjon zöld!

A dokumentum négy kosárlabda készültségi fokozatot különböztet meg. Hogy éppen melyik besorolásban van a sportág, azt a hatósági korlátozások figyelembe vételével hozzák meg az illetékesek. A szabályozás kiterjed többek között a mérkőzésekre, az edzésekre, a létesítmény takarítására és helyiségeinek használatára, valamint a nézőkre is – az egyes pontokra érvényes szabályok fokozatonként változnak.

A leglényegesebb, hogy zöld besorolás esetén a mérkőzés és edzés engedélyezett a jogszabályi korlátoknak megfelelő nézőszámmal, sárga esetén a mérkőzés és edzés engedélyezett, de meghatározza a mérkőzésen részt vevő személyek számát, a narancs besorolás csak az edzéseket engedélyezi, míg a vörös azokat is tiltja.

Optimális esetben tehát lehetnek nézők a mérkőzéseken, ekkor a szervezőnek biztosítania kell, hogy a sportolók és hivatalos személyek ne kerüljenek fizikai kontaktusba a nézővel, a kispadokat és a zsűriasztalt a nézőtértől átlátszó fallal kell elválasztani, amennyiben ez nem lehetséges, a nézőtér érintett részét le kell zárni.

Egy gyorsteszt kötelező

„A férfi NB I. B csoportban kizárólag azon sportolók és sportszakemberek ülhetnek a csapatpadon, akik az első bajnoki mérkőzésük előtti 72 órán belül az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelően elvégzett” koronavírus-gyors­teszttel rendelkeznek. Ezt a mérkőzésellenőrnek kell bemutatnia a csapatnak.

És ami a szakmát leginkább érinti: a koronavírussal fertőzött sportoló kálváriája nem ér véget a kéthetes karanténnal és a gyógyulással, mert a szabályok szerint minimum hat hétig nem sportolhat.

A rendelet szerint a negatív teszttől négy hétig ajánlott mellőzni a mozgást, csak a séta a megengedett, edzeni semmiképpen sem szabad

– mondta a Hübner Nyíregyháza BS vezetőedzője, Siska János, akinek a csapatában két pozitív eset is volt az elmúlt hetekben, emiatt azok a játékosok, akik nem kapták el a vírust, ezen a héten kezdhették újra a felkészülést.

– A negyedik hét után terheléses és kardiológiai vizsgálatokat kell elvégezni a gyógyult sportolón, ha azok eredménye megfelelő, akkor kaphatja meg a sportorvosi engedélyt, és csak azt követően tud elkezdeni edzeni, majd további kérdés, hogy mikorra lesz játékra alkalmas állapotban. Mi is tapasztaljuk, hogy a karantén utáni első edzéseken rossz állapotban volt a csapat. Ha egész nyáron nem edzenek a játékosok, akkor is jobb állapotban lennének, mint most, két olyan hét után, amikor még sétálni is csak a lakásban tudtak. Az biztos, hogy nagyon óvatosan kell edzenünk, mert nagyobb a sérülésveszély is.

Jövő héten már bajnoki

A Cápák pénteken Tiszaújvárosban játszanak felkészülési meccset, amin megpróbálnak formába lendülni, jövő pénteken ugyanis már bajnoki mérkőzésen szerepelnek a Baja vendégeként.

MK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában