Sportvisszatekintő

2020.12.30. 14:00

Március: amikor egyik napról a másikra megállt a sportélet

Volt olyan szövetség, amelyik már márciusban kimondta a végszót.

Az Újfehértó–Ibrány egyike volt az utolsó megyei labdarúgó-mérkőzéseknek

Forrás: KM-archív/Pusztai Sándor

Fotó: Pusztai Sándor Kelet-Magyarország fotóriporter

Februárban már egyre többet hallhattunk, olvashattunk arról, hogy a koronavírus-járvány Kína után Európában is terjed. Miként az élet minden területére, így a sportra is hatással van, emiatt egyre több esemény maradt el a világban. Hazánkban viszont még a március is zavartalanul kezdődött, a csapatok a megszokott módon és ritmusban készültek a soron következő bajnoki fordulóra.

Sőt a hónap első napjaiban még nemzetközi sporteseményt is rendeztek Magyarországon: a magyar férfi teniszválogatott a debreceni Főnix Csarnokban csapott össze Belgiummal azért, hogy kiharcolja a világcsoportba kerülést. Köves Gábor szövetségi kapitány a legerősebb csapatára számíthatott márciusban, azaz rendelkezésére állt a nyíregyházi Fucsovics Márton, valamint Balázs Attila.

A világ legjobbjai között

Az első mérkőzésen Ruben Bemelmans 2:1-re legyőzte Balázst, majd Fucsovics Kimmer Coppejansszal találkozott. Az első szettet behúzta Marci 6:2-re, a második játszmát brékkel kezdte, és 7:5-re nyerve egyenlített. Jöhetett a harmadik etap, ami szintén nagy csatát hozott, és a nyíregyházi szurkolók nagy örömére (merthogy március 6-án még lehettek nézők a csarnokban) Marci 6:4-es sikerével ért véget, így a 2 óra 40 perces mérkőzés végén egyenlített Magyarország. Másnap a Joran Vliegen, San­der Gille belga duó nyerte a párost, majd Balázs két szettben nyert Coppejans ellen, így a döntés Fucsovicsra és Bemelmansra várt.

Köves Gábor már korábban elmondta, hogy amennyiben az ötödik mérkőzés dönt a végső győzelemről, azt biztosan Fucsovics Márton nyeri. És Marci jött is… Az első szettet még a belga nyerte ugyan, de a 27 éves magyar teniszező előbb remek játékkal egyenlített, majd lávgémmel lezárta a találkozót. Válogatottunk ezzel bejutott a világcsoportba, azaz a legjobb 18 csapat közé.

A magyar teniszválogatott Fucsovics Mártonnak is köszönhetően (B3) kvalifikálta magát a Davis-kupa madridi fináléjába
Fotó: MAGYAR NEMZET-ARCHÍV/MIRKÓ ISTVÁN

Nincs bajnok a kosarasoknál

Cikkünk elején arról írtunk, hogy a koronavírus március elején még nem befolyásolta a hazai sportéletet. Mint kiderült, a Davis-kupa-selejtező utáni néhány napban nemcsak éreztette hatását, hanem villámgyorsan tönkre is tette azt.

Március 11-én már arról írtunk, hogy a Kisvárda Master Good labdarúgócsapatánál óvintézkedéseket vezettek be. Ennek értelmében tilos volt a kézfogás, míg az egyéni utazásokat engedélyeztetni kellett. Ugyanekkor számoltunk be róla, hogy Helebrandt Máté nem indulhatott a gyűgyi ötven kilométeres országos bajnokságon, ugyanis a verseny elmaradt.

Március 12-én már arról számoltunk be, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint a kormány megtiltotta a 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb kültéri sportrendezvényeket. Ez azt jelentette, hogy az adott hét végén zárt kapus mérkőzésekkel folytatódhattak a bajnokságok. A Magyar Diáksport Szövetség ekkor április 1-ig felfüggesztette a versenyeit.

Világszerte egyre több sport­esemény halasztását jelentették be, így fokozódott a találgatás, mi lesz a sorsa a 2020 nyarára tervezett labdarúgó Európa-bajnokságnak és az olimpiának. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke mindenesetre úgy nyilatkozott ekkor, hogy az ötkarikás játékok megrendezését nem veszélyezteti a járvány.

Március 14-én tehát zárt kapuk mögött folytatódtak volna a különböző bajnokságok, ám a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége, a Magyar Kézilabda Szövetség és a Magyar Tekeszövetség is úgy döntött egy nappal a soron következő forduló előtt, hogy határozatlan időre felfüggeszti a bajnokságait, míg a Magyar Röplabda Szövetség, április 3-ig rendelt el szünetet.

A Magyar Labdarúgó-szövetség a március 14-i hétvégén még engedte a mérkőzések lejátszását, ám 16-ától, hétfőtől határozatlan időre ugyancsak felfüggesztette az összes bajnokságát, azzal kiegészítve, hogy a csapatoknak edzést tartani is tilos. A megyei első osztályban addig négy tavaszi fordulót rendeztek meg, a sorsolás úgy hozta, hogy az NB III.-as Sényő-Carnifex FC csupán egy mérkőzést játszott, a Nyíregyháza Spartacus hét, a Kisvárda Master Good kilenc bajnokin lépett pályára.

Az Európai Labdarúgó-szövetség is drasztikus lépésre szánta el magát, a szervezet 17-én bejelentette, hogy egy évvel elhalasztja az Európa-bajnokságot.

Az egyesületek persze nem állhattak le a munkával, ha csoportosan nem is, egyéni edzésterv szerint igyekeztek formában tartani a sportolóikat. Már ahol szükség volt erre, mert 17-én kiderült, hogy a kosárlabdázók hazai szövetsége nem tartja tovább az ideiglenes felfüggesztést, hanem befejezettnek tekinti az összes bajnokságát. A döntés kifejezetten rosszul érintette a Hübner Nyíregyháza BS-t ugyanis egyik osztályban sem hirdettek feljutót és kiesőt sem. A nyíregyházi gárda az élen állt ekkor a férfi NB I/B Piros csoportjában, jó eséllyel megnyerte volna a bajnokságot, és feljutott volna az élvonalba.

Tóth Gergelyék (labdával) márciusban befejezték a bajnokságot
Fotó: archív / Pusztai Sándor

Felbontott szerződések

Az asztaliteniszezők többségének azért is volt nehéz a helyzete, mert nem látogathatták az iskolai tornatermeket, ahol normális esetben edzenek. A Nyírbátori ASE ilyen szempontból jobb helyzetben volt, ám az egyesület csak azoknak tudott edzéslehetőséget biztosítani, akiknek az a válogatott szempontjából fontos, emellett jó pár asztalt kiadott, hogy a gyerekek legalább otthon tudjanak gyakorolni.

Röplabdában május 15-re tolták a döntést, de egyre inkább a sportélet hosszú távú leállását jelezte elő a Nyíregyházi Sportcentrum és a Nyíregyházi Élsport Kft. drasztikus lépése, miszerint a két szervezet március 31-ei hatállyal közös megegyezéssel szerződést bontott a játékosaival és edzőivel, míg az utánpótlásban dolgozó edzőivel április 15-ei hatállyal tette meg ugyanezt.

A hónap utolsó napjaiban aztán a világ sportját érintő egyik legfontosabb bejelentés is megszületett: elhalasztották a 2020-as olimpiát is.

Bajnoki eredmények

Kézilabda

Női NB I., Kisvárda Master Good SE

Kisvárda–Fehérvár 29–20

Férfi NB I/B, Nyíregyházi KC

Nyíregyháza–Balmazújváros 30–23

Kosárlabda

Férfi NB I/B, Hübner Nyíregyháza BS

Nyíregyháza–Nagykőrös 92–54

BKG–Nyíregyháza 80–78

Labdarúgás

NB I., Kisvárda Master Good

DVSC–Kisvárda 1–0

Honvéd–Kisvárda 1–5

NB II., Nyíregyháza Spartacus

Spartacus–Kazincbarcika 3–1

Vasas–Spartacus 4–1

Spartacus–Győri ETO0–1

Röplabda

Női Extraliga, Fatum-Nyíregyháza

Nyíregyháza–Haladás3:0

MTK–Nyíregyháza3:2

Teke

Szuperliga, Nyíregyházi TK

Nyíregyháza–Kazincbarcika5:3

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában