októberi visszapillantó

2021.01.08. 10:27

Nyíregyházi derbi és párizsi menetelés

A Szpari rangadója, teniszsikerek és Kovács Richárd bajnoki címe az október legszebb pillanatai között.

MK

Jánvári Gábor (3) gólja után a lelátón és a pályán is nagy volt az öröm

Fotó: KM-ARCHÍV/PUSZTAI SÁNDOR

Októberben javában dübörgött a labdarúgószezon, ekkor jött el a Nyíregyházán és Debrecenben legjobban várt őszi mérkőzés, a Szpari–Loki derbi ideje. A nagy riválisok ezt megelőzően 2014-ben találkoztak bajnokin, az NB II.-ben pedig legutóbb 1992-ben csaptak össze egymással.

Óriási volt tehát a várakozás, amit az is fokozott, hogy a Debrecen a tabella második, a Nyíregyháza az ötödik helyén állt ekkor. Azt meg kell jegyezni, hogy korántsem a Spartacus számított a mérkőzés esélyesének. Az élvonaltól tavaly búcsúzó DVSC az azonnali feljutást tűzte ki célul, s ennek megfelelően erősítette meg a csapatát a nyáron. Az egyébként is jó nevek alkotta maghoz érkezett többek között Dzsudzsák Balázs, Korhut Mihály, Varga József, Tischler Patrik és Gróf Dávid. A szurkolóknak és a játékosoknak ez egy újabb ok volt arra, hogy a Loki elleni győzelemre vágyjanak.

A Spartacus törzsszurkolói már a mérkőzést megelőző napon kilátogattak az edzésre és egy kis ízelítőt adtak a csapatnak abból, milyen buzdításra számíthatnak a rangadón. A találkozót aztán közel hatezren, köztük több mint ezer debreceni szurkoló a helyszínen tekintette meg, s a hangulatra nem is lehetett panasz. Mint ahogy a Szpari játékára sem.

A jó iramú mérkőzés 14. percében robbant a stadion, egy szöglet után Jánvári Gábor fejelt a vendégkapuba. További helyzetek adódtak itt is, ott is, de a hajrá már a Lokié volt, a nyíregyháziak ekkor önfeláldozóan védekeztek. Sajnos így sem sikerült megtartaniuk az eredményt, egy szöglethez előreszaladva Gróf Dávid a tizenhatoson belül ledöntött egy hazai játékost (a síp néma maradt), a labda így valahogy Pintér Ádámhoz került, aki egalizált. Az igazán nagy bravúr tehát nem jött össze a nyíregyháziaknak, de szégyenkezniük nem kellett a meccs miatt.

A kéziseknél beütött a vírus

Mint ahogy a Paks elleni Magyar Kupa-mérkőzésre is büszkék lehetnek – fájdalom, a végeredménnyel akkor sem lehettek elégedettek. Az élvonalban szereplő Paks edzője, Bognár György több kulcsemberét a kispadon kezdette, ám még így is szép számmal akadtak minőségi futballisták a pályán. Ők egy ideig támadtak is becsülettel, csak éppen semmilyen eredmény nem társult ehhez, mert Fejér Béla védései mellett kétszer a hazai kapufa is mentett. A szünetben hármat cseréltek a tolnaiak, de egyre-másra jöttek be a Szpari kulcsemberei is, akik átvették az irányítást. A Spartacus a 75. percben előnybe került, de nyolc perccel később egyenlítettek a vendégek. A kétszer tizenöt perces hosszabbítás elején eldőltek az érdemi kérdések azzal, hogy a játékvezető kiállította Papucsek Barnát, akinek egy teljesen ártalmatlan szituációban a kezére pattant a labda. A Paks élt az emberelőny adta lehetőséggel, és egy újabb góllal a legjobb harminckettő közé jutott.

Sara Najdic | Fotó: KM-archív

Ugyanezt megtette a Kisvárda Master Good és a Tarpa SC is. Utóbbi a Felsőzsolcát ütötte ki, amivel elérte azt a bravúrt, hogy a Dunavarsány mellett az egyetlen megye egyes csapatként szerepelhet majd a kupa 8. körében.

Más labdajátékokra áttérve megemlékezhetünk arról, hogy a Fatum-Nyíregyháza kiválóan kezdte a női Extraliga új idényét. Sara Najdicék egymás után játszották a rangadókat, előbb a Kaposvárt múlták felül, majd idegenben legyőzték a Vasast is. Sajnos a Békéscsaba elleni újabb csúcsmeccsen vereséget szenvedtek, de már ekkor látszott, hogy szép hónapok elé néz a társaság.

Nem lehetett ilyen jó a hangulat a kézilabdázóknál. A nyíregyházi férfi- és a kisvárdai női csapatnál is beütött a koronavírus, ezért hosszú pihenőre kényszerültek, ami alatt rengeteg mérkőzésük elmaradt.

Közel négyórás csata

Októberre is jutott a Fucsovics-bravúrokból. A nyíregyházi teniszező még szeptemberben kezdte meg a Roland Garrost, amelynek első körében a negyedik kiemelt, világranglista-ötödik Danyiil Medvegyevet búcsúztatta. Marci a következő körben a spanyol Albert Ramos-Vinolasszal találkozott.

Az első szett rövidítésbe torkollott, amiben a spanyol vezetett 2–0-ra, ám a magyar játékos fordított, és 7–2-re lezárta az 1 óra 6 perces játszmát. Fucsovics a második szettet az előzőnél simábban nyerte (6:3), majd a harmadikat 4:5-ről húzta be. A magyar kiválóság a következő körben is remekül teniszezett, amit Thiago Monteiro bánt (7:5, 6:1, 6:3), majd a 13. kiemelt Andrej Rubljov állította meg.

Marcinak azonban e mérkőzés miatt sem kell szégyenkeznie. Az első szettet 5:6-ról rövidítésre mentette, amiben 1–3-ról állt fel és került előnybe. A következő két játszmát szoros csatában, 7:5-re és 6:4-re veszítette el. Különleges volt a negyedik szett, hiszen a felek úgy jutottak el tie-breakig, hogy mindketten hozták az adogatójátékukat. Aztán a nagy lehetőség 5:4-nél adódott Marci előtt, ám három játsz­malabdát is hárított ­Rubljov, így jöhetett a rövidítés. Ebben jobban összpontosított az orosz teniszező, meglépett, majd a második meccslabdát értékesítve a rövidítést 7–3-ra, a mérkőzést 3 óra 57 perc alatt lezárva a legjobb nyolc közé jutott. Fucsovics Márton az Australian Openhez hasonlóan a nyolcaddöntőben fejezte be a tornát.

Ugyancsak nyíregyházi teniszsiker, hogy a Marso Tenisz Centrum a másodosztályú csapatbajnokság osztályozóján legyőzte a gyulai együttest, ezzel tíz év után újra van nyíregyházi férficsapat az NB I.-ben. Októberben beszámoltunk a Nyíregyházi Polgári Lövész Egyesület ifi fiú­csapatának országos első, és az egyesület lánycsapatának második helyéről is.

Szezonzáró Máriapócson

Nagyot szólt az ökölvívó Kovács Richárd országos bajnoki címe. Az NYVSC-Big Boxing sportolója nagy riválisával, a budapesti Fodor Milánnal bunyózott a döntőben. A 64 kilogrammos nyíregyházi versenyző Nagy Lajos edző utasításait betartva, meggyőző bunyóval 4–1-es pontozással győzött, ezzel megvédte bajnoki címét. Az országos viadalon Kovács Zoltán (69 kg) és Kovács Tamás (60 kg) harmadik lett.

Kovács Richárd (j) ismét legyőzte Fodor Milánt | Fotó: NS-archív / Árvai Károly

Technikai sportokban sem volt hiány a hónapban: a ralikrosszozók országos bajnoksága a Matador Ralikrossz Fesztiválon zárult a máriapócsi RabócsiRingen, a kamion Európa-bajnoki sorozatban pedig a Révész Track Racing Team gépét hajtó Kiss Norbertnek szurkolhattunk. A kétszeres Eb-győztes kamionversenyzőnek nagy napja volt a Hungaroringen, Mogyoródon ugyanis a négy futamból hármat megnyert, amivel átvette a vezetést az összetett pontversenyben.

Kiss Norbert a Révész TRT kamionjában remekelt | Fotó: NS-archív / Földi Imre

MK


Bajnoki eredmények

Asztalitenisz

Női Extraliga, NAC Nyíregyháza

Kiskunmajsa–NAC Nyíregyháza 3:6 Nyíregyháza–Kanizsa 2:6 Nyíregyháza–Szekszárd 0:6

Férfi NB I., Keleti csoport, Apagy SE

Szerva ASE II.–Apagy 14:0Apagy–Karcag I. 10:4

Futsal NB I., Nyírgyulaj KSE

Nyírgyulaj–Dunaferr 1–3 Berettyóújfalu–Nyírgyulaj 7–4 Nyírgyulaj–Kecskemét 2–5 Ferencváros–Nyírgyulaj 1–0

Kézilabda

Női NB I., Kisvárda Master Good SE

Békéscsaba–Kisvárda 24–32 Kisvárda–Ferencváros 26–38

Férfi NB I/B, Nyíregyházi KC

Balassagyarmat–Nyíregyháza 29–25

Kosárlabda

Férfi NB I/B, Hübner Nyíregyháza BS

Nyíregyháza–PVSK 82–63 MTK–Nyíregyháza 60–67 Nyíregyháza–Salgótarján 74–62 Nyíregyháza–Honvéd 100–78 Veszprém–Nyíregyháza 74–93

Labdarúgás

NB I., Kisvárda Master Good

Mezőkövesd–Kisvárda 1–2 Kisvárda–Ferencváros 0–2 MTK–Kisvárda 1–1

NB II., Nyíregyháza Spartacus

Spartacus–Haladás 0–1 Budaörs–Spartacus 3–2 Spartacus–DVSC 1–1

Röplabda

Női Extraliga, Fatum-Nyíregyháza

Nyíregyháza–Kaposvár 3:1 Vasas–Nyíregyháza 1:3 Nyíregyháza–Békéscsaba 1:3

Teke

Szuperliga, Nyíregyházi TK

Csákánydoroszló–Nyíregyháza 3:5

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában