ökölvívás

2021.02.17. 09:25

Kovács Ricsi remek bunyóval rukkolt ki

Az NYVSC-Big Boxing kiválóságáról a szövetségi kapitány is elismerően beszélt.

ML

Ricsi (kékben) a döntőben a grúz Gurulit is legyőzte

Fotó: NSO

Ökölvívás. Az elmúlt héten Debrecenben rendezett Bocskai István-emlékversenyen a magyarok közül hárman jutottak az erős mezőnyben a döntőig. Ketten alulmaradtak, egyedül Kovács Richárd végzett az élen a 63 kilósoknál. A válogatott bunyós az NYVSC-Big Boxing kiválósága. Klubtársa, Kovács Zoltán (69 kg) is a kötelek közé lépett, ám hamar búcsúzott.

Róla beszél a szakma

– Zoli a döntőig jutó izraeli–orosz versenyző ellen lépett szorítóba, és nem vallott szégyent – kezdte tanítványai szereplésének értékelését Nagy Lajos, az NYVSC-Big Boxing vezetőedzője. – Harcolt, küzdött, de úgy vélem, a 69 kiló nem igazán neki való, alacsony ebben.

– Ami Ricsit illeti, az elmúlt másfél-két évben folyamatos a fejlődése. Tavaly ezüstöt szerzett a Bocskain, most aranyat. Négy ellenfelét győzte le, köztük két korábbi Európa-bajnokot. Úgy vélem, ez mindent elmond, és már az egész szakma Kovács Ricsiről beszél.

Ricsi nagy riválisa, Fodor Milán (Vasas-Süllős) az elődöntőben azzal a grúz Lasha Gurulival szemben maradt alul, akit a döntőben Ricsi legyőzött.

A Bocskai rangját emelte, hogy a döntőket megtekintette Umar Kremljov, a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (AIBA) orosz elnöke, valamint Bajkai István, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) elnöke, és Bertók Róbert, a válogatott szövetségi kapitánya.

Elmarad a világkvalifikáció

Bertók Róbert szerint a mezőny nagyon erős volt, több világversenyes érmes, olimpikon, olimpiai kvótás látogatott el a hajdúsági megyeszékhelyre, így a viadal jól szolgálta a magyar bokszolók felkészülését.

Ricsi (kékben) a döntőben a grúz Gurulit is legyőzte | Fotó: NSO

A kapitány külön kitért a debreceni győztes Kovács Richárdra és arra, hogy a 63 kilogramm jelenleg az egyik legerősebb magyar súlycsoport. A nyíregyházi sportoló mellett ebben szerepel ugyanis Fodor Milán is, aki tavaly márciusban a londoni európai kvalifikációs viadalon egy győzelemre állt a tokiói kvótától, amikor félbeszakították a versenyt.

– Kettejük között már jó régóta nagy csata folyik, és az elmúlt időszakban Kovács Ricsi került ki a meccseikből győztesen. Ezzel együtt az európai kvótaszerző versenyen Milán indulhatott, és csodálatosan bokszolt. Nagyon bízom benne – jegyezte meg a kapitány, utalva arra is, hogy a kvalifikációs torna most tavasszal folytatódik majd.

Kedden jött a hír, Ricsi szempontjából rossz. A NOB munkacsoportja a még nyitott kontinentális selejtezőket későbbi időpontra halasztotta, egyben eltörölte a Párizsba tervezett júniusi világselejtezőt. A tavaly márciusban félbeszakított londoni európai kvalifikációs tornát júniusra és egy később kijelölendő helyszínre helyezték át.

Ricsi hétfőn megkapta a vírus elleni védőoltást, erre a hétre pihenőt kapott, az egyetemi feladataira összpontosíthat. Ráadásul a válla megsérült, mert belekönyökölt egyik ellenfele. A jövő héten folytatják a melót, egyelőre a járványhelyzet miatt sok a bizonytalanság. Ősszel világbajnokság lesz, remélhetőleg oda valóban a legjobb 63 kilós utazhat, azaz Ricsi.

ML

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában