Extrémsport

2021.02.02. 07:48

Vágya, hogy futhasson ősszel a thaiföldi tájon

Belus Tamás száz kilométert futott a Bükkben, és szeretne bekerülni a válogatott keretbe.

LTL

Belus Tamás a magyar színeket képviselné a vébén

Forrás: Belus Tamás archívuma

– Évek óta nem fordult elő, hogy nem valamilyen sérülésből vagy műtétből kellett tavasszal visszajönnöm – jegyezte meg Belus Tamás, akit tavalyelőtt az év extrémsportolójának választottak Nyíregyházán. A 40 esztendős sportember a napokban a Bükk hegységben járt, ahol alaposan próbára tette a fizikumát és a mentális felkészültségét.

– Az alapozás monotóniáját megtörve teljesítettem az egyik bükki instant kört, a Bükkalja 50-et. Annyival nehezítettem, hogy nem csak oda, hanem vissza is: lefutottam az 50 km-es kört, majd pár perc ebédszünet után visszafelé is kipipáltam ugyanazt a távot. Összesen 3200 méter szintemelkedéssel 10 óra 58 perc alatt végeztem. Sok helyen jeges hóban szedtem a lábaimat, a szőlőknél pedig a marasztaló sár fogadott. A futás nagyon jól ment, sikerült beosztanom az erőmet, és a csúszós terep is kevésbé viselt meg, mint amennyire számítottam rá. A jég okozott nehézséget, de volt a cipőmre hólánc, amit legalább 7 alkalommal fel is kellett vennem. Nyíregyházáról hajnali ötkor indultam kocsival, hét körül rajtoltam Egerből, és este hatra értem vissza másodjára a fejlámpáim fényében az autómhoz.

Kész az idei versenynaptár, viszont a koronavírus-járványhelyzet miatt meglehetősen képlékeny a helyzet.

– Reménykedem a legjobbakban. Az év fókusza a júliusi, spanyolországi skyrunning Európa-bajnokság és a novemberi, thaiföldi hegyi és terepfutó világbajnokság, mindkettőn próbálok bekerülni az utazó válogatottba. A kontinensviadalra két kvalifikációs versenyen keresztül vezet az út, a vébérészvételre viszont (ami a Nemzetközi Atlétikai Szövetség vb-je) egész jó esélyem van, a leghosszabb, 80 km-es terepfutó távon indulnék el – fűzte hozzá Belus Tamás.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában