kosárlabda

2021.05.22. 19:53

A Cápák egy lépésre a bajnoki címtől

A nyíregyházi kosarasok nagyon küzdelmes meccsen verték meg másodszor a BKG-t.

Fotó: DODO FERENC

Szomorú eseménnyel kezdődött a Nyíregyháza és a BKG döntőjének harmadik összecsapása: a feldobás előtt a klub megható képsorral emlékezett meg a mérkőzés napján pontosan egy éve elhunyt szakmai igazgatójáról, Sitku Ernőről. Talán a még mindig felfoghatatlan tragédia, esetleg a fáradtság, vagy a csillagok állása olyan mérkőzést eredményezett, ami inkább a küzdelemről szólt, mintsem a szép játékról.

Borisz Maljkovics, a Cápák vezetőedzője változtatott a kezdőcsapatán, bekerült Szobi Dániel, aki azt a feladatot kapta, hogy minél jobban lelassítsa az ellenfél pontgyárosát, Nagy Botondot. A nyíregyházi hátvéd jól dolgozott, kihasználta, hogy jó egy fejjel magasabb emberénél, és még így is van olyan gyors, hogy tartsa az iramot. A probléma az volt, hogy az első félidőben a vártnál alacsonyabbra került a faulthatár, így Szobi gyorsan összeszedett két személyi hibát. Később Vaskó György, Bus Iván és Bazsó Brúnó is megkapta a nem túl hálás feladatot, s bár ők is többször nehéz helyzetbe kényszerítették a kisembert, azért ezen a meccsen is megdobta a pontjait (28-at).

 

Az első negyedben úgy tűnt, a szigetszentmiklósiak agresszívabban mennek a lepattanókért (végül a nyíregyháziak nyerték a lepattanócsatát), nagyobb energiával játszanak, mint a hazaiak, akik rengeteg labdát elszórtak és rendre kihagyták a dobásokat, mintha elszállt volna az önbizalom. Kezdetben a befejezéseket leszámítva nem volt gond a Blue Sharks támadójátékával, később viszont már nehezebben alakult ki jó dobóhelyzet, aminek egyik oka, hogy Nagy Benedek remekül védekezett a legfőbb játékszervezőn, Emmanuel Ubillán. Tóth Gergely és csapattársai megvillantak olykor, de senkire nem lehet mondani, hogy igazán jól játszott volna az első húsz percben – hozzá kell tenni, a vendégek sem támadtak olyan kreatívan, mint korábban.

A második félidőt hiába kezdték jobban a Cápák, a BKG 10–0-s futással 38–42-re fordított. Megint jöttek az eladott labdák és statikus volt a játék. A negyed hajrája mégis a nyíregyháziaknak sikerült jobban: Tóth sportszerűtlen faultot kiharcolva mutatott be 2+1-es akciót, Bazsó támadólepattanó után ziccerezett, majd Bus szép passzát Tóth váltotta kosárra.

Bus aztán óriási hármassal zárta le a játékrészt, majd a következőt is kosárral kezdte. Fej fej mellett haladtak a felek, a negyed közepén Mokánszki Máté értékesített lélekemelő hármast, nem sokkal később Bus tört be és dobott ziccert, de a mozdulat után a combjához kapott, nem tudta folytatni a játékot (61–59). Két perccel a meccs vége előtt Szobi vágott be egy triplát – ez volt a csapat ötödik, s egyben utolsó hárompontosa –, így már hét ponttal vezettek a Cápák. A negyvenedik perc 66–61-ről kezdődött, ekkorra már szinte csak a Nagy testvérek között folyt a játék a BKG-nál, de nem értették meg egymást, Benedek kidobta a labdát az oldalvonalon túlra. A másik oldalon hosszú támadás végén Mokánszki szerzett nagyon fontos támadólepattanót, majd az ő egy büntetőjével lényegében eldőlt a mérkőzés.

A Nyíregyháza nagyon nehéz meccsen, remek védekezéssel szerzett győzelemmel került újra előnybe és már csak egy összecsapást kell nyernie, hogy bajnok legyen.

Kosárlabda: férfi NB I/B, Piros-csoport, döntő, 3. mérkőzés

Hübner Nyíregyháza BS–BKG 71–63 (19–20, 15–12, 18–17, 19–14)

Continental Aréna, 500 néző, v.: Benczur, Fodor, Drenyovszki.

Nyíregyháza: Ubilla 9, Szobi 5/3, Bazsó 9/3, Mokánszki 10/3, Tóth 18. Csere: Bus 11/3, Mohácsi 7/3, Vaskó, Kiss 2. Vezetőedző: Borisz Maljkovics.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában