NB I

2021.05.25. 11:58

A fiatalítással sem kisebbek a célok

A Kisvárda portugál vezetőedzőjét motiválják az előző idényben elért jó eredmények.

KM

Forrás: kisvardafc.hu

Új idény, hasonló célok, de más módon. Valahogy így lehetne összefoglalni a kisvárdai edzőváltást. Mint ismert, az idény végén távozott Supka Attila vezetőedző helyére a portugál Joao Janeiro érkezett. A 39 éves portugál szakember nem ismeretlen Magyarországon, hiszen a 2018–2019-es bajnokságban már dolgozott Szegeden, a klub interjújából az is kiderült, hogy ő már tavaly is képben volt Kisvárdán.

Tetszik neki a koncepció

– A tanulmányaimra koncentráltam, befejeztem a prolicences edzőképzést, ami még hiányzott az iskoláim közül – beszélt Joao Janeiro az elmúlt egy évéről. – Képeztem magam, követtem más edzők munkáját, de a vírushelyzet miatt nem nagyon tudtam utazni. Illetve volt néhány ajánlatom is, de azokat nem fogadtam el, mert a kialakult helyzetben tiszta fejjel akartam dönteni a jövőmről. Már egy ideje kapcsolatban álltam Révész Attila sportigazgatóval, Szentes Lázár akadémiai szakmai igazgatóval és Forrás Zoltán klubmenedzserrel. Tiszták a célok, nagyon ambiciózus, jól szervezett klubról van szó, és ugyanezt mondhatom el az akadémiáról is, amely kiegészül az ukrajnai vonallal is. Nagyon jó a koncepció, amit felvázoltak előttem, én pedig azonosulni tudok vele.

A tréner korábban az Európa-ligába jutott portugál CF Belenenses csapatánál asszisztens edzőként és játékosmegfigyelőként is dolgozott, az ugyancsak portugál élvonalbeli Estoril Praia SAD-nál elemzőként és ellenfél-megfigyelőként tevékenykedett. Az Egyesült Államokban a Next Level Sports és az Oklahoma Roughnecks foglalkoztatta, utóbbi klubnál az utánpótlásképzést is felügyelte. Tapasztalata segíthet abban, hogy megfeleljen a vezetőség elvárásának, azaz bátran nyúljon a fiatal tehetségekhez.

– Ez evidens számomra, hiszen egész karrierem során is a fiatalokkal is foglalkoztam – olvasható a klub honlapján. – Minden klubnál, ahol dolgoztam, volt kapcsolatom az akadémiával, így volt Szegeden is. Van egy olyan tendencia Európában, hogy egyre inkább használják az akadémiáról kikerült játékosokat. Ez egy hosszú folyamat, de valahonnan el kell kezdeni, és készen állok arra, hogy ebben is segítsem a kisvárdai klubot. Nemcsak rövid, hanem közép- és hosszú távon is gondolkodnom kell, ezt kívánja meg tőlem a klub jövője is.

Nem tervez nagy átalakítást

Janeiróval érkezik egy erőnléti edző Portugáliából, az akadémián tevékenykedő Sand­ro Tomic lesz a kapus­edző, Erős Gábor marad a stábban. Az új szakvezető kiemelte, hogy a csapat remek munkát végzett a mögöttünk hagyott szezonban, a célja, hogy felülmúlja az ötödik helyet.

– Ezek a játékosok meg tudják ismételni azt a szereplést, adott esetben felülmúlni is azt – jelentette ki a vezetőedző. – Minden csapat erre törekszik, ha bajnok vagy, akkor is jobb szeretnél lenni a következő évben. Ez kell, hogy bennünket is éltessen, amihez jó mentalitásra és munkamorálra lesz szükségünk. Nem tervezzük nagyon átalakítani a keretet, hiszen a csapat jó munkát végzett az előző bajnokságban. De most csak azokkal tudok számolni, akik itt vannak ebben a pillanatban. Hogy mit hoz a jövő, azt majd meglátjuk, hamarosan befejeződnek a bajnokságok, van időnk szétnézni, hogy kikre van szüksége a csapatnak. Június közepén kezdjük a felkészülést. A második csapatunkkal együtt lesz lehetőségünk arra, hogy edzőtáborba vonuljunk, ott szerezhetjük majd meg az alap-állóképességünket, tudunk edzőmeccseket játszani és összeérhet a közösség is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában