Interjú: Supka Attilával

2021.05.13. 09:05

A siker záloga a csapategység volt

A csapat legnagyobb erénye a szervezettség, a védekezés volt, közel volt a kupafinálé.

Mán László

Supka Attila sikeres szezon után távozik

Fotó: nso/Tumbász Hédi

Az ötödik hellyel az eddigi legeredményesebb bajnoki szezonját zárta az élvonalban a Kisvárda Master Good focicsapata. Az együttes immáron volt vezetőedzője az a Supka Attila, aki tavaly nyáron vette át a csapatot, és miként arról beszámoltunk, kedden nem hosszabbította meg szerződését a klubbal. Természetesen a szezon értékelését ettől függetlenül vele készítettük.

Nyáron amolyan székfoglalóként a következőket nyilatkozta: „Jó lenne, ha meg tudnánk szerezni annak a lehetőségét, hogy ne az utolsó pillanatokig kelljen idegeskedni, és már korábban biztosítanánk a következő évi NB I.-es tagságunkat. Ez, ha jó helyezéssel párosul, akkor elégedettek lehetünk majd. Meg hát szeretnénk olyan csapatot összerakni, amelynek a játéka is jól néz ki.” Nos, az első kettő maradéktalanul teljesült.

Azt gondolom, teljesítettük azt a vállalást, amit akkor tettünk, és kérés volt a vezetés részéről. A klub lehetőségeihez mérten a kupaelődöntővel a maximumot kihoztuk ebből a szezonból.

A kupában azért bizonyára maradt hiányérzete, hiszen megvolt az esély a fináléba jutásra.

Persze, hogy maradt, hiszen egy olyan mérkőzésen nem sikerült kiharcolni a döntőbe jutást, amelyen jobban játszottunk, mint az Újpest, több lehetőségünk volt a gólszerzésre. Egy nagyon nagy hibából kaptuk a gólt, sajnos így nem sikerült, pedig ez a klub életében is nagy dolog lett volna, nekem pedig a negyedik finálém.

A csapat védekezését egyértelműen csak dicsérni lehet. Ezt bizonyítja, hogy a mezőnyben a második legkevesebb gólt kapta. Ez azért is elismerésre méltó, mert a védősorból és a középpályáról sokan kiestek, gyakran kellett kényszerből változtatni.

Igen, az nagyon megnehezítette a dolgunkat, hiszen ősszel kialakítottunk egy játékrendszert, egy filozófiát, ami jól működött. Amíg nem jöttek a sérülések és a váltások, minden rendben volt, nem véletlenül fordultunk a harmadik helyen az őszi szakasz végén. Utána több meghatározó játékosunk megsérült, kiesett Lucas, Szimovics, Rubus, Datkovics elment. Át kellett alakítani a védelmet és a középpályás sort, ez hozott egy kis hullámvölgyet. Ám az ilyenek minden csapatnál megvoltak. Ebből kijöttünk, utána viszont teljesen mást kellett játszanunk, másra vált alkalmassá a keret. Ezért volt zárt a védekezés, és ezért próbáltunk kontrára játszani. Úgy vélem, ez végül eredményes lett a bajnokság végére.

Ami a támadójátékot illeti, az már nem volt ilyen jó, hiszen a tizenkét csapat közül a kisvárdai szerezte a legkevesebb gólt. Ami a bosszantó ebben, az az, hogy a helyzetek minden mérkőzésen megvoltak, csak sokszor kimaradtak.

Ez azért igazán bosszantó, mert amit egy játékon belül meg lehet szervezni, azt megszerveztük. Ilyen volt a védekezés és a középpálya, megvolt a letámadás és a visszatámadás. Működött az, hogy mikor kell visszaállni és mikor kell fenn maradni az ellenfél térfelén. Viszont azok a nüanszok hiányoztak, amiket egy-egy minőségi játékos tud eldönteni egy mérkőzésen. Akkor bizonyára több pontunk lett volna, előrébb a végezzünk, és bejutunk a kupa döntőjébe.

A szezon során voltak jó sorozatok és rossz szériák. Melyik volt az a találkozó, amellyel elégedetlen volt, illetve amelyik úgy alakult, ahogyan elgondolták?

Több olyan találkozó volt, amelyik nem úgy sikerült, ahogyan terveztük. Gondolok itt a budafoki rajtra vagy a második budafoki vereségre. Lehetne még sorolni, például a Puskás elleni hazai vereség. Minden csapat életében voltak olyan találkozók, amelyek nem úgy sikerültek, ahogyan azokat tervezték. Ami a másik végletet illeti, időnként nagyon jól futballoztunk, szervezetten játszottunk, és a játékosok maximálisan megoldották azt, amit kértünk. Nagyon jó volt a hangulat az öltözőben, remek volt a kapcsolat a játékosokkal egész évben.

Említette a Puskás elleni vereséget. Utána jött még négy vereség és egy iksz. Akkor voltak olyan médiumok, amelyek megszellőztették az edzőváltás esélyét. Szerencsére ez nem következett be. Akkor Révész Attila sportigazgató is cáfolta ezt, elmondta, hogy nem csak a siker közös, a kudarc is. Így történhetett, hogy ön az első, aki egy teljes szezont végigvitt a vezetőedzői poszton. Erre büszke is lehet.

Valóban így van, ám azt gondolom, az edzőváltást olyan médiumok vetették fel, amelyek nem igazán értenek a futballhoz, hiszen abban az időszakban is hat-hét ponttal vezettünk a kieső helyen álló csapatok előtt. Sajnos vannak, akik szerint kell az ilyen szenzáció. Ősszel együtt tudtunk dolgozni Attilával, tavasszal szintén. Egész évben nem volt a csapat olyan szituációban, hogy megérintett volna bennünket a kiesés szele.

Végezetül a játékosok közül kikkel volt elégedett, illetve kik okoztak csalódást?

Nem akarok kiemelni senkit, sem pozitív, sem negatív irányban. Úgy vélem, ha mi nem lettünk volna egységes csapat, akkor nem tudtunk volna együtt dolgozni a játékosokkal, akkor nem lett volna ilyen az eredmény.


Fordulóról fordulóra

Budafok–Kisvárda 2–1 (1–1)

Gól: Kovács (13.), Vaszicsku (80.), illetve

Viana (17.)

Kisvárda–Puskás Akadémia 0–3 (0–1)

Gól: Plsek (30.), Komáromi (72.), Nagy (88.)

Honvéd–Kisvárda 1–2 (1–2)

Gól: Cukalasz (öngól, 19.), illetve Cukalasz

(5.), Viana (17.)

Újpest–Kisvárda 2–4 (2–2)

Gól: Perosevics (28., 40.), illetve Bumba (11.),

Szimovics (24.), Rubus (59.), Datkovics (64.)

Kisvárda–Mol Fehérvár 2–1 (1–1)

Gól: Szimovics (22.), Sassá (58.), illetve Fiola

(28.)

Mezőkövesd–Kisvárda 1–2 (0–1)

Gól: Ene (öngól, 90.), illetve Szimovics (5.),

Navrátil (14.)

Kisvárda–Ferencváros 0–2 (0–0)

Gól: Da Silva (67.), Karasjuk (öngól, 89.)

MTK–Kisvárda 1–1 (1–0)

Gól: Gera (24.), illetve Kovácsréti (64.)

Kisvárda–Diósgyőr 1–0 (0–0)

Gól: Sassá (61.)

ZTE–Kisvárda 1–2 (0–1)

Gól: Koszta (64.), ill. Viana (11.), Navrátil (52.)

Kisvárda–Paks 3–1 (2–1)

Gól: Bumba (18.), Navrátil (44.), Jelena

(86.), illetve Rubus (öngól, 30.)

Kisvárda–Budafok 0–0

Puskás Akadémia–Kisvárda 0–0

Kisvárda–Honvéd 0–0

Kisvárda–Újpest 1–1 (0–0)

Gól: Jelena (91.), illetve Szakály (85.)

Mol Fehérvár–Kisvárda 3–0 (1–0)

Gól: Tokmac (8., 87.), Petryak (46.)

Kisvárda–Mezőkövesd 0–0

Ferencváros–Kisvárda 1–1 (0–1)

Gól: Uzuni (59.), illetve Jelena (40.)

Kisvárda–MTK 0–0 (O–1)

Gól: Schön (39.), Varga (52.)

DVTK–Kisvárda 2–0 (2–0)

Gól: Vanacek (10.), Hegedűs (40.)

Kisvárda–ZTE 2–1 (1–0)

Gól: Bumba (25.), Horváth (94.), illetve Favorov (50.)

Paks–Kisvárda 3–0 (2–0)

Gól: Hahn (45.), Bognár (46.), Nagy (84.)

Budafok–Kisvárda 2–0 (0–0)

Gól: Ihrig–Farkas (69.), Kovács (70.)

Kisvárda–Puskás Akadémia 0–1 (0–1)

Gól: Knezevics (39.)

Honvéd–Kisvárda 0–1 (0–0)

Gól: Navrátil (92.)

Újpest–Kisvárda 3–0 (3–0)

Gól: Beridze (11., 35.), Croizet (14.)

Kisvárda–Mol Fehérvár 0–0

Mezőkövesd–Kisvárda 0–1 (0–1)

Gól: Bumba (20.)

Kisvárda–Ferencváros 0–0

MTK–Kisvárda 0–1 (0–1)

Gól: Csirkovics (24.)

Kisvárda–DVTK 0–1 (0–0)

Gól: Grozav (63.)

ZTE–Kisvárda 0–0

Kisvárda–Paks 5–1 (4–0)

Gól: Viana (8.), Melnik (13.), Ötvös (34.),

Leoni (45.), Camaj (86.), illetve Haraszt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában