Európa-bajnokság

2021.06.11. 08:57

A Kisvárda vezetőedzője nem írná le a mieinket

A portugál szakember szerint a címvédőnek nem lesz könnyű dolga a fantasztikus magyar közönség előtt.

MK

Joao Janeiro szerint a magyarok elleni lehet Cristiano Ronaldóék legfontosabb meccse a csoportban

Fotó: AFP

A péntek este startoló, ám a mieink számára jövő kedden kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság első, magyar érdekeltségű mérkőzésének párosítását több okból is különösen várhatják a szurkolók. Egyrészt Magyarország először játszhat saját pályáján Eb-meccset, másrészt az ellenfél a címvédő Portugália, amellyel nemzeti csapatunk az előző kontinensviadal talán legjobb meccsét játszotta.

Az esélyekről és a két együttesről a Kisvárda portugál vezetőedzőjét, Joao Janeirót kérdeztük.

A napokban több portugál szakember is úgy nyilatkozott, hogy hazájuk válogatottjának egyáltalán nem lesz könnyű győznie jövő kedden Budapesten, az Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában. Ha az aktuális válogatottból mondja ezt valaki, az csupán illendőségnek tűnhet, ám ha olyantól is halljuk, aki belelát a címvédő csapat játékába, mégis kívülálló, akkor már elgondolkodhatunk rajta, hogy van igazságalapja az állításnak.

Ezen szakemberek közé tartozik Joao Janeiro, a Kisvárda Master Good újdonsült vezetőedzője. A portugál tréner még hazájában fogadta a megkeresésünket, de a tervek szerint a helyszínen tekinti meg honfitársai mieink elleni mérkőzését.

– Mi vagyunk a regnáló Európa-bajnokok, de persze sok idő eltelt azóta – kezdte érdeklődésünkre a Várda trénere

– Változott is a csapatunk, nem lehet összehasonlítani az akkorit a mostanival. Nem mondom, hogy rosszabb lett, és azt sem, hogy jobb, csak egyszerűen másabb. Most is remek játékosok alkotják az együttest. Ha bajnok vagy, tudod, mit kell tenni, hogyan kell futballozni a bajnoki címért. Ha nem vagy alázatos, nem dolgozol keményen és nem tiszteled az ellenfelet, akkor nem lehetsz eredményes. Nem hiszem, hogy a játékosok vagy a szakmai stábból bárki ebbe a hibába esne, a portugálok megfelelő mentalitással készülnek.

A „tizenkettedik ember”

Amikor legutóbb találkozott Eb-n a két együttes, az a kontinenstorna talán legjobb mérkőzése volt. A két gárda most rögtön a csoportkör elején összecsap egymással.

– Ez a mérkőzés talán mindkét félnek a legfontosabb összecsapása lesz – szögezte le az edző.

– Az előző Európa-bajnokság utolsó csoportmeccsén három-hármat játszott a két csapat, ezért sem látok bármilyen okot arra, hogy a magyarokat már előre le kellene írni. Sok olyan játékosa van Magyarországnak, aki nemzetközi tapasztalattal rendelkezik, említhetem Szalai Ádámot, Szalai Attilát, és én személy szerint nagyon kedvelem Kleinheisler Lászlót is.

Nagyon nehéz feltörni a csapat védelmét, elöl pedig nem biztos, hogy a leglátványosabb futballt játssza, de rendkívül célratörő.

– Én 50-50 százalék esélyt adnék a feleknek, és ne felejtsük el, hogy a magyarok tizenketten lesznek a pályán. Ott voltam a Puskás Aréna Uruguay elleni nyitómeccsén, a szurkolók ott is elképesztőek voltak. Ha ez a szellem és egységesség lesz jellemző az Eb-n is, akkor a portugáloknak nagyon nehéz dolguk lesz.

A szakember nem tudja megtippelni, ki lesz a végső győztes, de bízik az övéiben.

– Nagyon nehéz megmondani, hogy ki nyeri az Eb-t, már csak azért is, mert ez az idény rendkívül szokatlanul alakult – fogalmazott Joao ­Janeiro.

– Portugáliában a Spor­ting, Franciaországban a Lille, Svájcban a Young Boys lett a bajnok, a Liverpool nem tudott a negyeddöntőnél tovább jutni a Bajnokok Ligájában, és még sorolhatjuk a példákat. Sok mindent megkavart, hogy nem voltak nézők, most éppen ezért is lesz hatalmas jelentősége a szurkolók jelenlétének.

Halálcsoportban

– Az biztos, hogy a miénk halálcsoport, a történelem során is az egyik, ha nem a legnehezebb – tette hozzá. – A franciák akár két erős csapatot is ki tudnak állítani, de én a németeket sem írnám le. Most nem ők a favoritok a végső győzelemre, de a futballban gyorsan változhat minden. Ha először ők szereznek gólt, onnantól már nagyon nehéz az ellenfelüknek. Mindezek mellett mégiscsak portugál vagyok, így nem mondhatok mást, nagyon bízom benne, hogy megvédjük a címünket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában