Kézilabda

2021.06.02. 09:01

Dicstelen búcsú a másodosztálytól

A Nyíregyházi KC kiesett az NB I./B-ből, és további sorsa is bizonytalan.

BB

20210521 Nyíregyháza fotó: Pusztai Sándor PS Kelet-Magyarország Nyíregyházi SN - Kecskemét NBI/B férfi kézilabda mérkőzés. képen: VARGA LÁSZLÓ #19

Fotó: Pusztai Sándor

Az előző szezont a vírushelyzet miatt a 15. forduló után felfüggesztette a Magyar Kézilabda Szövetség. A döntés a 10., vagyis kieső helyen találta a Nyíregyházi KC NB I./B-s alakulatát. Az idény végén munkahelyi elfoglaltságai miatt távozott a klubtól Varga Zsolt szakmai igazgató, az új szezonnak pedig új edzőpárossal vágott neki a csapat. A Nyíregyházi Élsport Kft. vezetése a Kerekes Tamás, Tarnavölgyi Gergely párost bízta meg a szakmai munkával, célként pedig a biztos bennmaradást jelölték meg, ez azt jelentette, hogy az új lebonyolítás értelmében minimum a hetedik helyen kellett volna végezniük.

A csapat azonban alaposan beragadt a rajtnál, az első három bajnoki mérkőzését elveszítette, és a Magyar Kupából is kiesett, ezért az Élsport Kft. a váltás mellett döntött, szerződést bontott az edződuóval, a szakmai munka irányításával pedig Bozidar Bursacot bízta meg. A személyi változások a játékoskeretet is érintették: szerződést bontottak Újvári Lászlóval, Nyitrai Jánossal és Gidai Mátéval.

Történelmi vereség a Fraditól

Az új tréner ettől függetlenül „székfoglalójában” elmondta, a keretet alkalmasnak tartja a célok eléréséhez, de azt is hozzátette, hogy kemény munka vár a csapatra. A B licenccel rendelkező szakvezetőnek, aki korábban többször is játszott Nyíregyházán, mindössze tíz napja volt felkészíteni csapatát a Hatvan elleni bajnoki találkozóra. A tendencia azonban tovább folytatódott, a szerb szakember vezetésével Varga Lászlóék az évben hátralévő három mérkőzésüket is elveszítették, így pont nélkül, az utolsó helyről várták a folytatást, a létszám pedig tovább apadt, decemberben Gubó Alextől is elköszöntek.

Bozidar Bursac vezetésével annyit változott a helyzet, hogy támadójátékuk eredményesebb lett, viszont a védelmük is szellősebbé vált, az első három közös mérkőzésükön rendre harminc gólnál többet kaptak.

– Megtisztelő volt a felkérés, nagy kihívásnak tartottam, ezért örömmel vállaltam, viszont jeleztem, hogy erősítésre szorul a csapat, amelyre ígéretet is kaptam. Nagyon furcsa összetételű, hiányos szerkezetű csapattal kezdtem meg a munkát, irányítónk volt három is, hiányzott viszont egy jobbátlövő és balkezes szélső, valamint egy beállónk volt, aki ráadásul nagyon sérülékeny is – mondta Bozidar Bursac. – Ezért ennek figyelembevételével a meglévő adottságokhoz próbáltam alakítani a csapat játékát, gyorsítottunk a támadójátékunkon, védekezésben pedig agresszív labdaszerzésekre törekedtünk, hogy ebből rendezetlen védelem ellen könnyű gólokat tudjunk szerezni.

A csapat januárban négy Ligakupa-mérkőzéssel kezdte az évet.

– Ezekre a találkozókra a felkészülés részeként tekintettünk, amelyeken a saját játékunkra koncentráltunk, az eredmény másodlagos volt. Nekünk január végére kellett olyan formába lendülnünk, hogy bajnoki mérkőzéseken le tudjuk győzni közvetlen riválisainkat – fogalmazott a szakember.

Mentálisan megrogytak

A Nyíregyházi KC február közepétől március közepéig produkált egy jó szakaszt, így felcsillant annak reménye, hogy meghosszabbíthatja másodosztályú tagságát.

– Valóban, ekkorra kezdett látszani az elvégzett közös munka eredménye, erőnlétileg kezdtünk egyenesbe jönni, a csapat azt játszotta, amit elképzeltem. Lajosmizsén egy góllal kaptunk ki, majd hazai pályán csak az utolsó pillanatban kapott góllal vitte el az egyik pontot a Vecsés. Aztán végre március 6-án a Balassagyarmat ellen megszereztük első győzelmünket, majd egy hét múlva az Ózdot is megvertük. Ebben a szériában, ha kapusaink jobban teljesítenek, több pontot is szerezhettünk volna.

A csapat aztán megkezdte mélyrepülését, előbb Szegeden kapott negyvennél több gólt, majd történelmi, 22 gólos vereséget szenvedett a Ferencváros utánpótláscsapatától, amellyel biztossá vált a kiesése. Innen már nem volt visszaút: az Ózd, a Hatvan és a bajnok Kecskemét is alaposan megszórta a szétesett Nyíregyházát.

– A végére teljesen elfogytunk, két fiatal is abbahagyta a játékot, és mentálisan is megrogytunk. Az utolsó fordulókban szinte csere nélkül álltunk ki, és ebben a lelkiállapotban törvényszerű volt a kudarc – reagált a felvetésre a szerb szakember.

A Nyíregyháza ezzel búcsúzott az NB I./B-től, és a csapat további sorsa is erősen kérdéses.


Nyíregyházi számok

Végeredmény

12. 22 2 2 18 563-712 5

Hazai pályán

11 2 2 7 260-343 5

Idegenben

11 – – 11 303-369 0

A Mizse KC elleni hazai mérkőzést jogosulatlan szereplés miatt 0–0-s döntetlennel írta jóvá a szövetség, de pontot egyik csapat sem kapott érte.

Házi góllövőlista. 139 gólos: Varga László. 87 gólos: Fábián Vince. 69 gólos: Erdős Zoltán. 63 gólos: Takács Zalán. 60 gólos: Vasas György. 40 gólos: Munkácsi Robin. 29 gólos: Horváth Bendegúz. 23 gólos: Gubó Alex. 17 gólos: Kerezsi Ádám. 13 gólos: Csikós Patrik, Újvári László. 6 gólos: Baráth Gergő. 1 gólos: Gadnai Attila, Gidai Máté, Lengyel Ákos, Nagy Levente.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában