tokió

2021.07.12. 08:49

Kellemesebb klímában, de kőkemény tréningek

Helebrandt Máté a Csorba-tónál gyűjti még az erőt a harmadik ötkarikás fellépéséhez.

Mán László

Az itthonihoz képest kellemesebb klímában tréningezik Helebrandt Máté. A Nyíregyházi Sportcentrum immáron háromszoros olimpikonja mesterével, Pokrovenszki Józseffel a Csorba-tó mellett készül az ötkarikás játékokra. Persze csak a hőmérséklet miatt van irigylése méltó helyzetben a válogatott gyalogló, hiszen nem nyaralni utazott ki, hanem azért, hogy az utolsó heteket meghajtva, megfelelő állapotban legyen az ötkarikás fellépésére. Ráadásul végre úgy készülhet, hogy nem nyomja a vállát a teher: legyen meg a kvalifikáció! Úgy utazhatott ki, hogy már úgymond a zsebében van a tokiói repülőjegy.

– A portugáliai edzőtábor is nagyon jó volt, de ez a mostani abból a szempontból felülmúlhatatlan, hogy immár olimpiai résztvevőként készülhetek – kezdte érdeklődésünkre Helebrandt Máté. – Három éve edzőtáboroztunk itt, akkor is a Hotel Fisben voltunk, ami egyébként a szlovák élsportolók főhadiszállása, amikor a Csorba-tónál edzőtáboroznak. Ismertük a körülményeket, amelyek igen kedvezőek. A szállás, az étkezés megfelelő, a környezet pedig csodálatos.

Ketten is tréningezhetnek

– Az időjárás a megszokottól itt is melegebb, ám csak 26-28 fok van, ami azért az otthonihoz képest valamivel kellemesebb. Egyébként az 50 kilométeren szintén induló honvédos Venyercsán Bence, valamint edzője, Urbán Ákos szintén itt vannak, rajtunk kívül más sportoló nincs.

– Már egy hónap sincs az olimpiáig, így aztán ez a három hét a kőkemény edzésekről szól – folytatta élménybeszámolóját Máté. – A terepviszonyok miatt az otthonihoz képest sokkal keményebb tréningeket csinálhatunk. Meg lehet erősödni, az bizonyos. Az edzések nagy részét együtt csináljuk Bencével. Naponta két gyakorlás van, reggel kilenctől tizenegyig, fél tizenkettőig. Fél egykor ebédelünk, pihenő, és négykor kezdődik a második tréning. Ezeken kívül heti két erősítő edzés is van. Kilométerben mérve jóval több a penzum, mint otthon, hetente 150 kilométert megyünk. A hegymenet miatt ez többnek is tűnik, mint a Sóstói úton. Lefelé mindig jó menni, de tudjuk, hogy utána jön a felfelé út. A szállodában van wellnessrészleg is, azt is használhatjuk, és a nap végén jó ellazulni a jakuzziban vagy a szaunában.

Augusztus hatodika a nagy nap

– Összességében nagyon jó itt gyakorolni, az első hetet már kipipálhattuk. A maradék két hét továbbra is kemény lesz, aztán 24-én hazautazunk szinte csak összepakolni, mert 28-án repülök is Tokióba. Az én versenyem majd augusztus hatodikán lesz Szapporóban, addig igyekszem megfelelően alkalmazkodni.

Sajnálják, hogy nézők nélküli lesz

– Bencével néha szóba hozzuk az olimpiát, megbeszéljük a legfrissebb híreket és nagyon sajnáljuk, hogy végül nézők nélkül rendezik. Természetesen nem örülünk neki, ám érdekes lesz a mi helyzetünk, hogy az utcai versenyen miként tudják majd ezt megoldani. Nem tudom elképzelni, hogy nem lesznek az utcán sétálók.

– Vasárnap csak egy könnyű edzés volt, még reggeli előtt, aztán pedig szabadidős program következett túrázással. Szerdán délután is egy könnyű futás volt, így előbb lanovkával felmentünk egy közeli 1800 méteres hegycsúcsra, utána meg felsétáltunk egy 2100 méter magas hegycsúcsra. Kellemes, de azért aktív kirándulós program volt – így Máté.

Borítókép: Remek terepen edzhet Mát | Fotó: Hrenkó Ivett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában