paralimpia

2021.08.25. 07:59

Tarjányi István szerda hajnalban már kardot ragadott Tokióban

A paralimpián több mint félezer számban hirdetnek majd eredményt.

MTI, KM

Tarjányi István (b) és a szintén kerekesszékes vívó, Osváth Richárd az olimpiai faluban

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Bő két héttel az olimpia zárása után ismét fellobbant a láng Tokióban, ezzel megkezdődött a XVI. paralimpia, a mozgássérült, látássérült és enyhe értelmi sérült sportolók legnagyobb sporteseménye, amely jövő vasárnapig tart.

Rekordszámú induló

A viadalon a menekültek csapatával együtt 163 küldöttség rekordnak számító, 4403 – 2550 férfi és 1853 női – versenyzője küzd 22 sportágban. Az előző csúcsot a riói paralimpia tartotta 4328 sportolóval. A női résztvevők száma is rekord, az öt évvel ezelőtti 1671-et meghaladva. A különböző sérültségi kategóriák miatt Tokióban 539 számban tartanak majd eredményhirdetést.

A közönség számára a zárt kapus, helyi idő szerint kedd esti, a hagyományokhoz hűen színes műsor tűzijátékkal kezdődött.

A játékokat Naruhito japán császár nyitotta meg.

A program végén – az eskütételeket követően – a paralimpiai fáklya is megérkezett az arénába, a lángot három paralimpikon, Kamidzsi Jui, Ucsida Sunszuke és Moriszaki Karin gyújtotta meg, azután tűzijátékkal ért véget a csaknem háromórás megnyitó.

Megyénket Tarjányi István, az NYVSC kerekesszékes és kardszakosztályának kiválósága képviseli, mégpedig két egyéni számban. István a múlt héten repült el Tokióba, és szerdán hajnalban már asszózott is karddal. Mestere, Pákey Béla nem tartott vele, ám úgymond napi kapcsolatban van tanítványával.

Minden rendben van

– Az imént beszéltem vele telefonon. Minden rendben van, megfelelően tudott edzeni, a körülmények kiválóak. Már várja a bemutatkozást – mondta érdekelődésünkre Pákey Béla kedden kora délután.

Ami a sorsolást illeti, István babonából nem beszélt erről, de ennek Tokióban abból a szempontból nincs jelentősége, hogy oda már kijutni is egyértelműen hatalmas eredmény. A sportág legjobb tizennégy versenyzője közé bekerülni, az önmagáért beszél. Amennyiben – remélhetőleg – még sikerekről is beszámolhatunk, az már igazán csak bónusz lenne.


Paralimpia

A paralimpia a fogyatékkal élő emberek számára rendezett legismertebb nemzetközi sportverseny, amely az olimpiai játékok mintájára jött létre. (A siketlimpia és az értelmi fogyatékosok speciális olimpiája nem tartozik a paralimpiához.)

A paralimpia kifejezést, amelyet hivatalosan először az 1988-as szöuli játékokon használtak, eredetileg az angol paraplegic (bénult) és az olimpia szavak összetételével alkották meg. Később az előtagot a görög para (hasonló) szóval helyettesítették, utalva az ép versenyzőkével egyenrangú, párhuzamos játékokra.

A paralimpiák mottója: a lélek mozgásban. Szimbóluma a három ecsetvonáshoz hasonló, egy központ körül mozgó agito (a latin szó jelentése: mozgásba hozok), az alakzatok színe piros, kék és zöld, mert ezek a nemzeti lobogókban leggyakrabban használt színek. A láng meggyújtásához használt fáklya lényegében megegyezik a nyári olimpiai játékok megnyitóján használttal.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) 2001-ben megállapodott abban, hogy 2012-től mindig két héttel a nyári olimpiai játékok után, annak versenyhelyszínein rendezik meg a paralimpiát.

Tokióban 540 versenyszámban 22 sportág legjobbjai méri össze tudásukat. Az eddig megszokott sportok felhozatala is átalakul, a vitorlázás és a 7 fős csapatból álló látássérült-labdarúgás helyén a tollaslabda, valamint a taekwondo színesíti a palettát. A japán fővárosban 37 plusz 1 fős magyar sportolói delegáció vesz részt.

A legnagyobb létszámú együttes a 2000-es sydney-i volt 54 fővel, ami a 36 egyéni versenyző mellett 18 csapatjátékosból állt. Legutóbb, Rióban 43 magyar szerepelt, az volt a legnagyobb létszámú, egyéni versenyzőkből álló csapat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában