Fogathajtás

2021.09.10. 07:54

Parádés premier a Kincsem Parkban

Szakács Róbert először indult Európa-bajnokságon, a maratonhajtáson szárnyalt a nyírbátori négyes fogat.

ML

Forrás: Hajdú Kriszta

Fotó: HAJDU KRISZTA

A szakma és a közönség előtt egyértelműen jelesre vizsgázott az elmúlt heti négyesfogat-hajtó Európa-bajnokság. Az első kontinensviadalt ötven esztendeje Budapesten rendezték, a mostani, jubileumi versenyen végül a hollandok taroltak: egyéniben és csapatban is a tulipánosok végeztek az élen. A magyar színeket hárman a csapatversenyben képviselték. A Dobrovitz József és ifjabb Dobrovitz József, valamint Lázár Zoltán alkotta trió végül az ötödik helyen végzett. Közülük egyéniben a legjobb a kilencedik Dobrovitz József volt.

Nem jó korán kezdeni

Öten csak az egyéni versenyben indultak, közülük a legjobb helyezést Szakács Róbert, a Nyírbátori Lovas Egyesület versenyzője érte el. Megyénkből először indult négyes fogat kontinensviadalon, Szakács Róbert (segédhajtói Sarka István és Rácz József) végül huszonnegyedik lett az összesítésben.

– Szerintem tisztességesen helytálltunk, mindenképpen elégedett vagyok, hiszen a terv az volt, hogy menjünk végig a versenyen – kezdte érdeklődésünkre Európa-bajnoki beszámolóját Szakács Róbert. – Pedig nem kezdődött valami jól, hiszen a díjhajtás első napján letörölték velünk az asztalt. Másodikként indultunk, ilyenkor a bírák még a számítógépekkel vannak elfoglalva. Ilyen elöl indulni igen hálátlan, a bíráknak még nincs összehasonlítási alapjuk, amolyan előfutó voltam. Így sem volt rossz, hiszen a Kincsem Parkban, annyi néző előtt különleges volt az atmoszféra. Jól mentek a lovak, és nyilván nem én voltam a díjhajtás esélyese, de ha később rajtolunk, a pontszámunk akár hattal is kevesebb lett volna.

– A maraton szenzációsan ment, sokáig mi vezettünk. Sajnos egyszer elnéztük az órát, és hamarabb mentünk be, kaptunk három pontot. Az akadályok közötti idők alapján viszont mi voltunk a legjobbak a magyarok közül. Nagyon nehéz pályát építettek, hosszú akadályokkal, ami nálunk nem nagyon divat. A lovak fizikálisan és fejben egyaránt jól bírták. Nyolc és fél kilométer hosszú volt a pálya, a nyolc akadályból kettő vizes volt.

– A zárószámot jelentő akadályhajtáson is jól mentünk, csak időtúllépésünk volt, labdát nem ütöttünk. Összességben elégedett vagyok a versennyel, hiszen ha a díjhajtáson nem az elején kezdünk, és a maratonin nincs a büntetés, még előrébb zárhattunk volna.

– Az Európa-bajnoki premier értékét mindenképpen növeli, hogy a bátori fogat állami méneseket előzött meg. Hiány­érzetem nincs, és nagyon sokat tanulhattunk ilyen világsztárok között: óriási tapasztalatszerzési lehetőség volt. A külföldi sztárok fogatai nagyon jók, mindannyian családi tradíciót követnek, a zömüknek már a nagyapja is hajtott. Úgy vélem, jó az az irány, amit követnek. Nekünk oda kell figyelni, hogy továbbra is az élmezőnybe tartozzunk, mert a tradíció alapján ott a helyünk. Egyébként az Eb-t körülvevő nagy reflektorfény jót tett a sportágnak, ismét felhívta rá a figyelmet, amire nagy szükség van.

Fotó: VIDA-SZŰCS ISTVÁN

Elismerő nyilatkozatok

A versenyt érthető módon nagy felhajtás övezte, sokan voltak kíváncsiak az eseményre, Szakács Róbert lovai – Oki, Oliva, Gréti, Grieve és a maratonhajtásra beugró Szellő – még nem mentek ennyi néző előtt. Ráadásul volt kihangosítás, zászlóerdő, azaz minden, ami a lovaknak szokatlan.

– Ez szerencsére nem zavarta meg a lovakat, normálisan mentek, ezzel nem volt gond – válaszolta a felvetésre Szakács Róbert.

Az Európa-bajnoksággal még nem ért véget a szezon. Jön még az országos bajnokság, a fiatal lovak világbajnokságán is érdekelt Szakács Róberték egyik lova. Az Eb nagy erőt adhat a folytatáshoz, főként, hogy a német szövetségi kapitány is igen elismerően nyilatkozott a nyírbátoriak teljesítményéről.

Négyesfogat-hajtó Eb, végeredmény

Egyéni: 1. Bram Chardon (holland) 164,88 hibapont, 2. Ijsbrand Chardon (holland) 169,57, 3. Michael Brauchle (német) 169,62,... 9. Dobrovitz József 183,77,... 16. Lázár Zoltán 191,64,... 19. ifj. Dobrovitz József 197,58,... 24. Szakács Róbert 209,78, 25. ifj. Galbács Ferenc 222,20,... 28. Galbács Ferenc 224,67,... 30. Papp János 227,64,... 34. Váczi István 255,97, 35. Vida József 259,99. Csapat: 1. Hollandia (Bram Chardon, Ijsbrand Chardon, Koos de Ronde) 332,7 hibapont, 2. Németország (Mareike Harm, Georg von Stein, Michael Brauchle) 339,3, 3. Belgium (Dries Degrieck, Glenn Geerts, Sam Gees) 353,3,... 5. Magyarország (Lázár Zoltán, Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József) 370,8

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában