Kosárlabda

2021.10.06. 07:50

Aki bekapcsolódik, újjászületik

Hamarosan az NYKK csapata is a kerekes­székes kosárcsalád tagja lesz.

MK

Fotó:

Vasárnap különleges eseménynek adott otthont a Continental Aréna, itt rendezték ugyanis a kerekes­székes kosárlabdázók Magyar Kupa-döntőjét. Az országban jelenleg négy csapat működik, közülük a Törekvés SE nem tudott elutazni a fináléra, így a Soproni Tigrisek, a PTE PEAC és a DVTK szállt harcba. Az együttesek körmérkőzéses rendszerben csaptak össze. A barátságos hangulatú, mégis nagy tétre menő viadal abszolút legjobbja a soproni gárda volt.

A Tigrisek az elmúlt években uralják a mezőnyt, így volt ez Nyíregyházán is, ahol két magabiztos sikerrel szerezték meg újabb elsőségüket. A huszonöt éves egyesületnél hét évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy megalakítják a kereke­s­székes szakágat. A klub rövid időn belül nemcsak a mezőny legmeghatározóbb tagjává vált, hanem a sportág hazai mozgatórugójává is.

– Hét évvel ezelőtt még csak tanultunk a budapesti Törekvéstől, amely már több évtizede űzte ezt a sportágat, illetve Miskolc is előbb kezdte, mint mi. Harmadikként kapcsolódtunk be a magyar kereke­s­székes kosáréletbe – beszélt a megalakulásról a kupagyőztes egyesület elnöke, Nagy Tamás. – Bajnokságot is indítottunk, ami a második évben már négy csapattal működött. Az első három tanulóév után a negyedikben sikerült a magyar bajnoki címet és a kupát is megszereznünk. Ez nagy áttörés volt a klub életében, azóta mindent megnyertünk. Tavaly elmaradt a bajnokság, így háromszoros bajnokok vagyunk, és most megszereztük a negyedik Magyar Kupa-sikerünket.

Hazánkat képviselte Tokióban

Mit érdemes tudnunk erről a kiváló sportágról? A legtöbb szabály ugyanaz, mint az épek öt-öt elleni szakágában, ugyanakkora pályán, ugyanolyan magas gyűrűre játsszák és itt is négyszer tíz perc a játék­idő. A sportolókat különböző sérülési fok szerint pontokkal „rangsorolják”. Az épek és a kevésbé sérültek négy és fél pontosak, az egy pont a legkevesebb, ők a gerincsérültek, akik csak nagyon nehezen tudják mozgatni a széket. Kevés egypontos játékos van, így a csapatok összeállítása is nehézséget okoz, hiszen összesítetten 14,5 pont lehet a maximum a pályán – a cseréléseknél erre is oda kell figyelnie az edzőknek.

 

– Mi is nagyon nehéz helyzetbe kerültünk, hiszen az egyik játékosunk a koronavírusban elhunyt, továbbá két, egypontos játékos olyan súlyos beteg lett, hogy abbahagyta a sportot – tette hozzá az elnök. – Nagy dilemma volt, hogy bajnokként visszavonuljunk-e, de úgy döntöttem, hogy nagyot lépek és két délvidéki játékost sikerült igazolnunk, akik európai szintű játékosok.

Ők kiemelkedtek a mezőnyből, de másoktól is láthattunk szép megoldásokat vasárnap, a harmadik mérkőzés utolsó pillanataiban például egy hárompontos is született. A versenyzők között többen mást is sportolnak, valaki vív, más erőemelésben jeleskedik. Utóbbiak táborát erősíti a soproniak játékosa, Sedric Roussel Watchou, aki olvasóinknak is ismerős lehet. A kameruni születésű fiatalember a tokiói olimpián 181 kilogrammos eredménnyel hatodik lett. A verseny után bejárta az országot a nyilatkozata, melyben jól érthető magyarsággal kifejtette, neki a családját nemcsak a szülei és a testvérei, hanem egész Magyarország jelenti.

Nagyon hasonló taktika

Térjünk vissza a kosárlabdához! A Sopron edzője, Magyar András kifejtette, a kerekes­­székes szakág taktikai repertoárja 75-80 százalékban megegyezik az épek kosárlabdájával.

– A kettő-kettő, három ember kapcsolata, gyorsindítások mind rendelkezésre állnak, itt is van területvédekezés, félpályás és egészpályás letámadás – mondta el a szakember. – Azt bele kell számítani viszont, hogy itt a játékosok lába maga a szék, és aki azzal minél ügyesebb, annál több lehetősége van. Tehát a taktika mellett a székhasználat nagyon fontos momentum.

Várják a nyíregyháziakat

Magyar András egyben a válogatott szövetségi kapitánya is. Mint mondja, a nemzeti csapat összeállítása is tükrözi a sportág hazai nehézségeit.

– Ez egy amatőr társaság, mindenki dolgozik és financiálisan nem vagyunk olyan szinten, mint például a csehek és az osztrákok – fogalmazott az edző. – A háború sújtotta volt jugoszláv államok játékosállományban nagy előnyben vannak. Rengetegen játszottak korábban és baleset áldozatai lettek. Mi úgy szedjük össze „lepkehálóval” a játékosokat, nem tudjuk, hol vannak ezek az emberek, akik jobb sorsra hivatottak. Aki bejön ebbe a sportágba klub- vagy válogatottszinten, újjászületik, új családba csöppen.

Ide kapcsolódik, hogy nem véletlenül Nyíregyháza rendezte az idei megméretést.

– Köszönjük a nyíregyháziaknak, hogy segítették a kupadöntő megrendezését – fejtette ki örömét Nagy Tamás. – Reméljük, hogy olyan sikere lesz, mint Pécsen volt: három évvel ezelőtt ott rendeztük a döntőt és lám-lám, odáig jutott ez a csapat, hogy most ezüstérmet szerzett. Itt van a nyíregyháziaknak a feladat, hogy a kerekesszékes kosárcsalád tagjai legyenek!

Ez nem csak amolyan felhívás volt az elnöktől, hanem inkább biztatás, a Nyíregyházi Kosárlabda Klub ugyanis már szervezi kerekesszékes csapatát, s télen elindul a bajnokságban!

Borítókép: A Zeljko Csirkovics vezette soproniak magabiztosan nyerték meg a nyíregyházi kupadöntőt | Fotók: Pusztai Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában