Salakmotor

2022.05.16. 09:40

Tizenhat nemzet vaspapucsosai Nagyhalászban

Jegyzett salakmotorosok állnak rajthoz a szombati, nagyhalászi Európa-bajnoki selejtezőn.

KM

A 2019-es nagyhalászi Challenge döntőjét Grigorij Laguta (piros sisakjelzés) nyerte, mellette a dán Michael Jespen Jensen (kék) és akik szombaton ismét itt lesznek: David Bellego (fehér) és Vaclav Milik (sárga)

Fotó: Mán László

A nyitányra sem lehet panasz, hiszen a MACEC Kupán hét nemzet salakmotorosai versengtek a sportág hazai ékkövében, a Nagyhalász Speedway Ringen. Szombaton srófolnak egyet a nívón a halásziak, hiszen az Európa-bajnoki selejtezőn tizenhat nemzet vaspapucsosai küzdenek majd a továbbjutást jelentő helyekért. És az idei kínálatban szerepel még páros Európa-bajnoki elődöntő, U21-es Eb-finálé, nem beszélve a legnagyobb durranásról, a Grand Prix-kvalifikációról. 

Visszatérve a szombati viadalra, ez lesz a negyedik selejtező, ahonnan öten jutnak majd a SEC (Speedway European Championship) Challenge mezőnyébe, amelyet június 18-án Krskóban rendeznek. 

Jegyzett motorosokban, igazi nagyágyúkban nem lesz hiány Nagyhalászban. Jön például az a rutinos öreg róka brit Chris Harris, aki igaz jó pár esztendeje, de nyert GP-versenyt. Világbajnoki futamokon szerzett rutinnal felvértezve érkezik majd a cseh Vaclav Milik, aki három éve a nagyhalászi Challenge harmadik helyezettje volt. Az argentin–olasz Nicolas Covatti hatszoros olasz bajnok, a svéd Oliver Berntzon pedig tavaly a GP indulói közé tartozott. 

Jó néhányan ismerős körülmények között fognak versenyezni, hiszen már szintén köröztek a halászi oválon. Így például a párosban Európa-bajnok francia David Bellego, aztán a dán Patrick Hansen, a szlovén Matic Ivacsics vagy a lett Jevgenyij Ksotigovs. A román Andrei Popa is járt már néhányszor Nagyhalászban. 

Az egyik nagy kérdés az volt, hogy a vaspapucsos nagyhatalomnak számító lengyeleket ki fogja képviselni. Nos eldőlt, hogy a fiatal Dominik Kubera lesz az induló. A 23 éves motorosnak három hete egy bukásnál megsérült a kulcscsontja. A lengyelek mindenképpen őt akarták indítani, így az utolsó selejtezőre, a nagyhalászira nevezték, bízva abban, hogy addigra rendbe jön a tehetséges motoros válla. Kubera egyébként már a GP-futam dobogós helyezéseivel is bír. 

A magyar színeket a házigazda nagyhalászi klub tavalyi magyar bajnoka képviseli. Fazekas Dennis idén tartalékként ott lehetett a GP első fordulóján, majd az U21-es világbajnoki selejtezőn húzta. Az első két futamában nullázott, utána viszont három futamban nyolc pontot szerzett. Remélhetőleg a hazai pályán hasonló sikereket fog elérni.  

A startlista

1. Jakub Valkovics (szlovák) 
2. Patrick Hansen (dán) 
3. Fazekas Dennis 
4. Marko Levishin (ukrán) 
5. Oliver Berntzon (svéd) 
6. Dominik Kubera (lengyel) 
7. Jevgenyij Kostigovs (lett) 
8. Matic Ivacsics (szlovén) 
9. David Bellego (francia) 
10. Valentin Grobaer (német) 
11. Lasse Fredriksen (norvég) 
12. Vaclav Milik (cseh) 
13. Andrei Popa (román) 
14. Chris Harris (brit) 
15. Nicolas Covatti (olasz) 
16. Romano Hummel (holland) 
17. Bárány Márk 
18. Füzesi Richárd 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában