Szpari

2022.06.28. 09:48

A jó erőnlét mindennek az alapja

A Szparinál augusztusig el kell érni, hogy a heti két bajnoki se okozzon problémát.

MK

Darabos Balázs (középen) felel a játékosok fizikai felkészítéséért

Fotó: Trifonov Éva/klub

A Nyíregyháza Spartacus a múlt héten belecsapott a munkába. A felkészülési időszakot általában nem szeretik a sportolók, hiszen ilyenkor jóval fárasztóbbak az edzések, mint szezon közben, azzal persze mindenki tisztában van, hogy az idényt megelőző hetek kemény munkája később kifizetődik. A Szpari erőnléti edzőjét, Darabos Balázst kérdeztük arról, hogy állt össze a csapat programja, mik a legfontosabb feladatok a társaság előtt álló napokban.

Konditeremben is erősítenek 

– A játékosok egy héttel a felkészülés előtt megkapták az egyéni programjukat, erről elküldték az adatokat, amiket ellenőriztünk, így nem a nulláról kezdtük el a munkát – árulta el a tréner. – Az első két hét rávezetés, ha új játékosok érkeznek, ne legyen akkora differencia az újak és azok között, akik már egy hete edzenek. Végeztünk olyan tesztet, amivel megismerhettük többek között a játékosok keringési rendszerét is, ezáltal tudjuk a terhelést differenciálni. Fontosnak tartottuk, hogy konditermi edzéseket is végezzünk, nem csak a felkészülés alatt, hanem az egész szezon során. Ez azért fontos, mert enélkül nem beszélhetünk gyorsaságfejlesztésről. Megpróbáljuk megelőlegezni azt, hogy a gyorsaságfejlesztő szakaszra olyan állapotban legyen az izomrendszer, amivel minél magasabb szintet érünk el. 

A nyíregyháziak egyelőre itthon készülnek, majd július 6-án utaznak edzőtáborba, ahol másfél hetet töltenek. 

– Az első két hét az aerob felkészítésnek a bázisa, anélkül nem lehet építkezni – beszélt a szakember a munka részleteiről. 

– Az edzőtáborban majd leginkább az a cél, hogy a játékperceket megkapják a játékosok, illetve a kiegészítő munkákból tudjunk minél többet elvégezni. Ha százalékos arányban kell mondanom, az a terv, hogy az edzőtábor végére 80%-os állapotban lehessünk, az utolsó két hétben pedig finomhangoljunk. Akkor sem állunk le az edzésekkel természetesen. Valószínűleg ugyanúgy vasárnap, szerda, vasárnap ritmusban fogunk kezdeni, mint az elmúlt két hétben. Az augusztusban játszandó hat-hét mérkőzésre olyan állapotban akarunk menni, hogy ne legyen probléma, hogy kétszer is hétközi fordulót rendeznek. 

Új játékossal bővült a keret 

– Mindenki nagyon motivált, átérzi a súlyát annak, hogy az előző szezon nem sikerült jól. Bízom benne, hogy még több munkával elérjük azokat a célokat, amiket a szakmai stáb meghatároz, illetve a csapat saját maga elé állít – zárta szavait Darabos Balázs. 

A Szpari szombaton az első felkészülési meccsén lép pályára: a Sényőn rendezendő találkozón kétszer hatvan percet játszik a Putnokkal. 
További hír, hogy a klub hétfőn bejelentette Baki Ákos szerződtetését. A belsővédőként bevethető zalaegerszegi futballista 2009-ben került az MTK utánpótlásába, a fővárosi egyesület felnőttcsapatában 76 NB I.-es és 15 másodosztályú bajnokin lépett pályára. A 27 éves labdarúgó tavaly nyáron a Mezőkövesdhez igazolt, ám csak két bajnokin kapott lehetőséget, a szezont az MTK II.-ben fejezte be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában