Helyi sport

2022.07.07. 13:19

Ezekkel az újdonságokkal kell megismerkednie a kosárszurkolóknak

A Blue Sharks következő szezonja más lesz, mint az előző.

Mokánszki Mátéék az előző idényben nyolc közé jutottak a Magyar Kupában

Fotó: Kovács Péter/Nemzeti Sport

A következő idényre változik a férfi kosárlabda NB I/A-csoport lebonyolítása. Az új versenykiírás szerint az alapszakaszban az eddigiekhez hasonlóan minden csapat kétszer játszik az összes riválisával (26 mérkőzés), ám utána nem lesz középszakasz.
Az alapszakaszt követően az első nyolc gárda a rájátszásban indul az eddig megszokott lebonyolítás szerint, míg a 9-14. csapatok a kiesés elkerüléséért harcolnak (play-out) körmérkőzéses rendszerben, oda-visszavágós alapon. Az együttesek a play-outra viszik magukkal az alapszakaszban elért eredményüket. A kör végén utolsó helyen álló csapat kiesik az első osztályból.
A rájátszásban a negyeddöntőt elveszítő csapatok még nem fejezik be szereplésüket, hanem megküzdenek az 5. és a 7. helyért.

Továbbra is kötelező a mérkőzések első félidejében minimum egy U23-as korú (2000. január 1-én, vagy utána született) játékost szerepeltetni, míg a találkozók egészében legalább egy magyar kosárlabdázónak a pályán kell tartózkodnia – ez a két szabály érvényes lesz a 2023–2024-es szezonra is.

A versenynaptár szerint a bajnokság október első napjaiban kezdődik.

Az alapszakasz a tervek szerint április elején zárul, utána rendezik meg a Magyar Kupát, amit szintén új formátumban bonyolítanak le. Az eddigiekhez hasonlóan az alapszakasz 13. fordulója után első nyolc helyen álló csapat kvalifikál a sorozatra, ám a negyeddöntőket négy különböző helyszínen, a magasabban rangsorolt együttes otthonában rendezik és egy meccsen dől el a párharc. A párosításról sorsolás dönt. A negyeddöntőből továbbjutó négy gárda négyes döntőn folytatja szereplését.

Mint ismert, a Hübner Nyíregyháza BS az előző idényben részt vett a Magyar Kupa nyolcas döntőjén, a bajnokság alsóházi középszakaszában pedig az élvonal 11. helyét szerezte meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában