Kézilabda

2022.07.01. 08:43

Viszlát, Kréta, irány Prága

Szabadkártyával induló válogatottunk a torna végére rázódott össze.

BB

A közelmúltban ért véget a strandkézilabda-világbajnokság, amelynek a görög Kréta szigetének legnagyobb városa, Iráklion adott otthont. Magyarország a női mezőnyben képviseltette magát, mind a felnőtt-, mind a korosztályos versenyben. A tavalyi Európa-bajnokságon hetedik helyen végző női felnőttválogatottunk szabadkártyával vett részt a világeseményen. A sorsoláskor bizony nem fogta a mieink kezét Fortuna istenasszony, válogatottunk a D csoportba, Németország, Norvégia és Brazília mellé kapott besorolást. Ettől függetlenül a Kisvárda Master Good SE kapusát, Mátéfi Dalmát és a nyíregyházi Vajda Lucát is soraiban tudó nemzeti csapatunk bizakodva vágott neki a küzdelmeknek. Az eredmény ismert, a mieink a számukra csalódást keltő kilencedik helyen zárták a tornát. Emellett a torna fair play díjával vigasztalódhattak. 

Visszavágtak a norvégoknak 

Az első napon délelőtt szétlövésben maradtak alul Norvégiával szemben, délután pedig két szettben szenvedtek vereséget a későbbi győztes Németországtól. Így Dalmáéknak egyetlen lehetősége maradt a továbbjutásra, másnap a brazilokat kellett volna két szettben legyőzniük. Jól is indult a találkozó, Vajda Lucáék behúzták az első szettet, a dél-amerikaiak azonban egyenlítettek, így elúszott a továbbjutás. Válogatottunk ezzel az alsóházban folytathatta a küzdelmeket. Ott azonban már nem volt ellenfelük, legyőzték Vietnamot, Mexikót és Ausztráliát, mellyel jogot szereztek a 9–12. helyért folyó játékra. Itt előbb az Amerikai Egyesült Államokat múlták felül, majd a csoportkörben elszenvedett vereségért visszavágva, legyőzték a norvégokat. 

Mátéfi Dalma, Vajda Luca és Csendes Major Flóra 
Forrás: kisvardaikezi.hu

– Csalódottak vagyunk, mert jobb szereplésre számítottunk. Sajnos a csoportmeccseket elrontottuk, talán még nem álltunk össze eléggé. Az az igazság, hogy nem sok időnk volt készülni, mert szinte az utolsó pillanatban tudtuk meg, hogy szabadkártyát kaptunk, ennek fényében talán reális ez a szereplés – összegzett Mátéfi Dalma. 

– A torna elején akadozott a játékunk, meglátszott, hogy nem sok időnk volt a készülésre. Erre rá is ment a jó szereplésünk, persze, hogy csalódottak vagyunk, szerettünk volna az első ötben végezni – fogalmazott Vajda Luca. 

Partiban voltak a németekkel 

– Azt volt a legnehezebb feldolgozni, hogy már a második napon tudtuk, nem kerülhetünk be a legjobb nyolc közé, innentől kezdve maximum a kilencedik hely megszerzése lehetett – tette még hozzá. 

Csendes Major Flóra, aki technikai vezetőként segítette a szövetségi kapitány dolgát, elmondta, hogy a görögök kitettek magukért, remek tornát rendeztek. 

– A torna kezdése előtt három nappal érkeztünk meg, az első találkozónk előtt két edzőmérkőzést játszottunk, amelyek jól sikerültek, legyőztük Portugáliát és Argentínát. A vereségek ellenére szoros meccseket játszottunk a csoportban, a lányok nagyon küzdöttek, apróságokon múlt, hogy nem sikerült. A vigaszágon aztán minden meccset megnyertünk, így kicsit jobb szájízzel jöhettünk haza. Kicsit hiányzott az összeszokottság, meglátszott, hogy a torna előtt mindössze három összetartása volt a csapatnak. Ehhez képest nem játszottunk rossz meccseket, partiban voltunk a világbajnok németekkel is – mondta Major Flóra. 

Sok pihenő azonban nem jut a csapatnak, hétfőn ismét útra kelnek. Mátéfi Dalmáék Prágában vesznek részt Európa-bajnoki selejtezőtornán. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában