Kézilabda, vb-selejtező

2023.04.11. 18:52

Ukrajna Kisvárdán vívta ki világbajnoki részvételét (fotók, videó)

Fotó: Dodó Ferenc

Múlt hétvégén az utolsó állomásához érkezett a 2023-as világbajnoki kvalifikációs sorozat. A tíz kiadó helyért játszották le az első mérkőzéseket a dán-norvég-svéd közös rendezésű világbajnoki részvételért. Szombaton Ukrajna Észak-Macedónia vendége volt és aratott kétgólos győzelmet, a másodiktalálkozót, azaz a visszavágót az orosz-ukrán háború miatt Kisvárdán rendezték kedden. Nagy nap volt ez a rétköziek életében, hiszen a város először adott otthont kézilabda világbajnoki selejtező mérkőzésnek. De nagy nap volt ez a két résztvevő csapatnak is, hiszen a házigazdák utoljára 2009-ben vettek részt világbajnokságon, azóta ötször sikertelenül próbálkoztak. Észak-Macedónia világbajnokságon 1997-ben vett részt először és az akkori 7. helyük a legjobb szereplésük, a legutóbbi hat alkalommal nem kvalifikálták magukat. Itt volt tehát a lehetőség mindkét gárda előtt, mindenesetre a kétgólos idegenbeli győzelmükkel az ukránok várhatták kedvezőbb előjelekkel a találkozót. Ráadásul az észak-macedónoknak utazási problémái is akadtak, a mérkőzésre nagy viszontagságok után érkeztek csak meg. A tervek szerint a csapatnak hétfő reggel fél kilenckor egy horvát cég járatával kellett volna Debrecenbe indulnia Szkopjéből, ám a repülő hiába szállt fel Zágrábból 7 óra 25 perckor, Bosznia-Hercegovina felett ismeretlen okokból a gépet elterelték, így kénytelenek voltak visszatérni a horvát fővárosba. A  cég új gépet küldött, így a csapat 17 óra után érkezettt meg busszal Debrecenből, azaz kevesebb pihenő jutott a játékosoknak.

Az ukránok igazi hazai környezetet teremtettek maguknak, a mérkőzés előtt a csapat kedvenc számai szóltak a hangszórókból, himnuszukat pedig Igor Grohotckij, az ukrán Voice győztese énekelte el. Majd az osztrák bírópáros sípjára indult útjára a labda. A felek nem nagyon törődtek a védekezéssel a hetedik perc végén már tizenkét találatnál jártak a csapatok. Az ukrán góloknak természetesen nagyobb sikere volt a csarnokban, a kék-sárga zászlókat lengető fiatalok kitörő örömmel ünnepeltek meg minden találatot. A találkozón a kilencedik percében lépett először pályára a két válogatott egyetlen Magyarországon szereplő játékosa, az Alba Fehérvár KC irányítója, Tamara Szmbatian, aki nem sokat tétlenkedett, sistergős lövése a kapufán csattant. Negyedóra elteltével az ukránok először vezettek néggyel, majd Jevgenyija Levcsenkó és Irina Glibko vezérletével tovább növelték azt, a huszonhatodik perc elején megvolt a közte tíz. Az utolsó percre fordulva aztán már kétszer annyi találatnál jártak, mint egyre kedvetlenebbül passzolgató ellenfelük (24-12).

A szünet sem telt eseménytelenül, az ukrán popsztár dalaival szórakoztatta az egy szektornyi ukrán szurkolót. Az ukránok jelentős előnye formalitássá tette a második félidőt, a kél-sárga zászlókat lengető fiatalok lelkesedése azonban nem lohadt. Továbbra is űzték, hajtották övéiket, minden szép megmozdulást, védést, pontos lövést tapssal, sikítással ünnepeltek. Ugyan alább hagyott az ukránok koncentrációja, arra azonban figyeltek, hogy tartsák az első félidő végére kialakult különbséget. Kissé hitehagyottan, de becsületből mentek előre az észak-macedónok, de látszott rajtuk, hogy alig várják a mérkőzés végét jelző sípszót. Szara Risztovszkától azért láttunk szép megoldásokat, a jobbszélső ezúttal is megvillantotta klasszisát, egy fecske azonban ezúttal sem csinált nyarat. Ukrajna végül nyerte a mérkőzést (31-22) és kettős győzelemmel 24 év után ismét kijutott a világbajnokságra, Kisvárda pedig jelesre vizsgázott rendezésből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában