Vívás

2024.01.15. 13:45

Akár már Párizsban biztossá válhat a párizsi indulás

Tarjányi István még közelebb került az olimpiai kvalifikációhoz.

Kőhalmi Richárd, Tarjányi István és Pákey Béla a sajtótájékoztatón

Forrás: Nyíregyházi Sportcentrum

Tarjányi István közelít a párizsi paralimpiához! A Nyíregyházi Sportcentrum kerekesszékes vívója múlt héten Cardiffban, kardban versenyzett a világkupán. Kiemeltként az első körben nem kapott ellenfelet, a legjobb tizenhat között megverte ukrán riválisát, majd egy kínai vívón is túljutott, az elődöntőben aztán nem bírt az olasz Paoluccival, így bronzéremmel tért haza és javított a világranglista-helyezésén is.

 

– Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült újra éremmel hazatérnem – mondta el Tarjányi István a remek eredmény apropóján szervezett sajtótájékoztatón. – Valóban nagy lépést tettünk a paralimpia felé, jó úton vagyok, de biztosat csak később jelenthetünk ki. Minden rendben volt, Londonból egy rövid buszozással jutottunk Cardiffba, a szállásunkra sem lehetett panaszunk. Jól kezdtem a versenyt, az ukrán ellenfelemet 15:10-re megvertem, majd egy erős kínaival találkoztam, aki ellen nem vívtam még korábban. Nagyon jó asszó volt, ezt élveztem a legjobban, mert minden összejött, amit kitaláltam, illetve amit instrukcióba kaptam. Tíz tizenkettőről fordítottam és nyertem. Az elődöntőben egy olasszal találkoztam, akit már megvertem korábban, ezúttal azonban nem sikerültek az akcióim, jobb formában volt az ellenfelem. Majd legközelebb én verem őt!

A finálét kínai versenyző nyerte az olasz ellen. Utóbbi rafináltságáról Tarjányi edzője, Pákey Béla beszélt. Call roomnak nevezik azt a helyiséget, ahol a vívók várakoznak mérkőzés előtt, valamint a felszerelésüket ellenőrzik. A termet nem fűtötték, a sportolók az elődöntő előtt 12 fokban fagyoskodtak nagyjából egy órát. Kivéve az olasz, aki csak az utolsó pillanatban, már a kizárás határához érve jelent meg, így ő csak 15 percet várakozott a hidegben. Az edző hozzátette, nem fogja erre a vereséget, szerinte tanítványa nem tudott visszakerülni abba a mentális állapotba, amiben korábban vívott.

Ennél fontosabb, hogy Tarjányi kvalifikálja magát az olimpiára. A világranglista öt legjobb európai vívója szerez kvótát, az NYSC versenyzője jelenleg harmadik. Két kvalifikációs verseny van még hátra, ezek közül az első márciusban, a párizsi Európa-bajnokság. Adott esetben az is előfordulhat, hogy István az ötkarikás játékok helyszínén teszi biztossá az olimpia részvételt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában