Keszthely

2013.01.30. 09:39

Nem csak álom, itt valóság

Meseautóban színezüst erdők során / repülünk a szívünk tavaszán. / Arany országút csillogó gyémánt porán / repülünk a mesék kocsiján… Harmat Imre dalszövege, Márkus Alfréd zenéjével 1934-ben csendült fel először a mozikban, a Meseautó című film bemutatóján.

Harmat Imre dalszövege, Márkus Alfréd zenéjével 1934-ben csendült fel először a mozikban, a Meseautó című film bemutatóján.Akkor már világszerte ismert volt a Detroitban 1903-ban napvilágot látott Cadillac márka. Modelljei azóta is folyamatosan újulnak, s mindmáig őrzik azt a státusszimbólumot is, amit a múlt század elején maga az autózás jelentett. E sikertörténet bölcsőjét és fejlődéstörténeti korszakait jeleníti meg a 12 darabos keszthelyi gyűjtemény, melyben a legidősebb darab 90, a legfiatalabb 20 éves.

A múzeumban írásos kalauzok, videovetítések segítségével is sokat megtudhatunk a Cadillac gyártásról: elsőként alkalmazták az önindítót, a gyár mérnökök mellett az 1920-as évektől stylisteket is kezdett alkalmazni, akik az arculattervezéssel foglalkoztak.

Amerikai sztárok, elnökök és maffiavezérek autója lett a Cadillac, ezekről anekdotákat is idéz a múzeum. Elvis Presley a legnagyobb gyűjtője volt a márkának. Al Capone elkobzott 1928-as Cadillacje 1941-ben szolgálta Roosevelt elnök utazását, s amikor értesült az autó eredetéről, állítólag azt mondta: „Remélem, Capone úr nem bánja.”  Az 1932-es LaSalle történelméhez tartozik, hogy szerepelt a Keresztapa című filmben.

A keszthelyi múzeum autói ott vannak rendezvényeken, néhányukkal tavaly felvonultak a Hévízen rendezett Neonparádén. Esküvőre, különleges alkalmakra is kölcsönözhetők.

H. Á.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!