Kisvárda hírei

2015.02.10. 09:22

Új kotyvalékok: kész orosz rulett

Nyíregyháza - A kábítószerek térhódítása egyre aggasztóbb. Csak összefogva lehet lépést tartani a kihívásokkal.

Nyíregyháza - A kábítószerek térhódítása egyre aggasztóbb. Csak összefogva lehet lépést tartani a kihívásokkal.

A szenvedélybetegségekkel kapcsolatosan tartottak egész napos szakmai fórumot hétfőn a városháza Krúdy-termében a NYÍR-KEF kezdeményezésével. A nyíregyházi önkormányzat Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma igyekezett összehívni minden olyan városi és a város határain túli társszervet a találkozóra, akik a legtöbbet képesek tenni az itt élő emberekért, s nem mellesleg a térség addiktológiai munkájának a felpezsdítéséhez is nagyban hozzájárulhatnak.

A találkozó apropóját több fontos esemény, és azok feldolgozása adta. Ilyen volt például a „Legyen más a szenvedélyed!” elnevezésű alkotói versenykiírás, amelyet a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet, valamint a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet írt ki 10–20 év közötti fiatalok részére, vagy a 2013–2020 közötti intervallumot felölelő Nemzeti Drogellenes Stratégia bemutatása.

A projekten belül legfontosabb célként mégis a párbeszédek felélesztését, az összefogás megerősítését, s új módszerek kidolgozását jelölték meg. Az időpont és a helyszín kiválasztása egyáltalán nem volt véletlenszerű az NDI és a közreműködő társszervek részéről. Az ezredfordulót követően a gyümölcsöző prevenciós munkát végző szakmai konzultációs csoportok 2010-2011-ig elért eredményei ugyanis az elmúlt három évben szinte alig gazdagodtak.

– Országos probléma, hogy regionális szinten az együttműködés az utóbbi években egy kicsit úgyszólván „leült” – tudtuk meg dr. Krizsai Anitától, a város szociális és köznevelési osztályának a vezetőjétől.

Újra kell definiálni

– A legnagyobb gond, hogy csak nagyon régi kutatások állnak rendelkezésre a témában, friss adataink nem nagyon vannak, így nehéz felvenni a lépést az egyre durvuló valósággal, és az új formákat öltő veszélyekkel. Amint az a pályázati projektek témáiból is kitűnik, egy ideje a legkiemeltebb célcsoportunk az ifjúság. Ennek a rétegnek a megszólítása jelenti a legnagyobb kihívást, de a legfontosabb feladatot is.

– Csak összefogással tudjuk kidolgozni annak a metódusát, hogyan jussunk közel hozzájuk, mikért értékeljük a kérdéseinkre adott válaszaikat. Dr. Pénzes Mariannának, a NYIR-KEF korábbi elnökének az irányítása mellett 2007-ben készült ugyan egy ilyen irányú kutatás, de az akkor összegyűjtött eredmények már nem mindenhol adnak választ a jelenkor kihívásaira. Újra kell definiálnunk a helyzetet, talán ez a fórum egy kis lendületet ad a munkához.

– A regionális együttműködésnek természetesen voltak, s vannak szép példái – egészítette ki az elmondottakat Szilvásiné Bojda Márta, a 2013-ban leköszönő NYÍR-KEF elnök.

Prevenciós programok

– Szolnok és Hajdú megye szervezeteinek az összefogása, az ott összehangolt koncepció, az együtt elvégzett felmérések, az eredmények közös elemezése útmutatásul szolgált más régiók számára is. Dr. Berényi András Hajdú megyei KEF-elnök vetette fel, hogy igen nagy szükség volna a megyei szintű összehasonlításokra. A küldetés áttekintése mellett ilyenekre is fókuszál a mostani workshop. Egy asztalhoz akartuk ültetni a kezelő-ellátó rendszer regionális szereplőit, s össze kell gyűjtenünk a legfrissebb tapasztalatokat, ajánlásokat.

Fehér Richárd, megyei KEF-tanácsadó megerősítette: az eredményes munka legfontosabb elemei a szakmai vezérfonal, a pénz és a párbeszéd. Legyen több szabadidős, preventív program, gazdagodjon új kiadványokkal a hálózat, s legyen rövidebb az reakcióidő. A prevenciós szervezetek önállóan is sok mindent elérhetnek, de összefogással hatékonyabbá válik az ellátórendszer. Ráadásul a szakpolitika is lentől várja a javaslatokat.

Felderítés, tájékoztatás

– A rendőrség egyrészt az elkövetők – elsősorban a terjesztők – felderítésével és eljárás alá vonásával küzd az illegális kábítószerek ellen. Másrészt olyan bűnmegelőzési programokkal célozzuk meg a potenciális felhasználókat, már általános iskolás kortól, mint a D.A.D.A. vagy az Ellen-szer. Az Iskola Rendőre-program és a Bűnmegelőzési Tanácsadók hálózata is kiemelt feladatként kezeli a fiatalok, pedagógusok és szülők kábítószerekkel kapcsolatos felvilágosítását – tájékoztatta lapunkat Fülöp Gergely, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

Gyorsul a szenvedélyipar reakcióideje

A megyeszékhely mellett Tiszavasvári, Kisvárda, s az újonnan alakult nyírbátori KEF is képviseltette magát a hétfői fórumon. A tét nem kicsi megyénkben sem, hiszen a droghelyzet csak romlik. A szenvedélyipar reakcióideje egyre gyorsul.

Dr. Erdélyi Ágnes, a nagykállói Sántha Kálmán Pszichiátriai Szakkórház pszichiátriai osztályának vezetője már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet az új trendekre.

A szerek mind könnyebben elérhetők, az információ pörög, az anyag útja szinte követhetetlen, percről perce változik a kulturális magatartás. Nehéz követni, ki mit koty­vaszt össze. Itt van például a herbál, ami egy gyógynövényben fölszívott variábilis szintetikus anyag. Kész orosz rulett. Vagy viszi a vesét és a szívet, vagy nem. És akkor az egyéb szenvedélyekről még nem is beszéltünk.

A prevenció viszont nem mindenhol van olyan kedvező helyzetben, mint Nyíregyházán. Itt saját költségvetése van a szakellátásnak. Dr. Ulrich Attila alpolgármester bejelentése szerint márciusban napirendre veszik a KEF-ek „feltámasztását”, és pályázati forrást is keresnek a feladathoz.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!