Magyarország

2011.08.29. 15:59

Iskolák: „Vigyék, de tokkal-vonóval!”

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - A települések szabadulnának iskolájuktól a hatalmas költségek miatt.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - A települések szabadulnának iskolájuktól a hatalmas költségek miatt.

Az általunk megkérdezett polgármesterek többsége nem bánja, ha állami kézbe kerül az oktatás, de úgy vélik, a működtetést is az államnak kell átvállalnia. Valamennyi oktatási intézmény fenntartói jogát átveszi az állam az óvoda kivételével, derül ki az önkormányzati törvény eddig kiszivárogtatott koncepciójából. A tervezet bizonyos intézmények esetén az állami fenntartás kizárólagosságát írja elő, más feladatok viszont szerződéssel átruházhatók lennének a nagyobb települések önkormányzataira.

Csökkenő normatíva

Sajószentpéter polgármestere, Faragó Péter előrebocsátotta: ő ugyan szocialista politikus, ezért véleményén talán sokan meglepődnek, de ő mégis azt mondja, hogy egyetért a kormány elképzelésével. Az önkormányzatoknak ugyanis rendkívül nagy terhet jelent az oktatási intézményeik fenntartása. Sajószentpéter 500 milliós hiánnyal küzd, aminek az egyik oka, hogy az oktatási intézmények fenntartásához 300 millió forintot kell hozzátenniük évente, mivel az állami normatíva évről évre csökkent. A polgármester szerint az sem okoz problémát, ha a jövőben az állam nevezi majd ki az igazgatót. Úgy fogalmazott: aki fenntartja az intézményt, annak legyen joga a vezetők kinevezése is. A polgármester szerint el kellene jutni Magyarországon oda, hogy ne pártállásuk szerint nevezzék ki a vezetőket, hanem az alapján, hogy el tudják-e látni feladatukat.

Tokkal-vonóval

Krasznokvajda polgármestere, Csizmadia Károly is úgy reagált kérdésünkre: nagyon jó ötletnek tartom az iskolák államosítását”. Hozzátette: „de akkor tokkal-vonóval vigye az állam.” Kifejtette: a tervek szerint ugyanis az állam csak a pedagógusok bérének finanszírozását vállalná át, a kisebb településeknek viszont az oktatási épületek fenntartása és működtetése is óriási gondot okoz. Krasznokvajdának az elmúlt évben 4,2 millió forinttal kellett kipótolnia az oktatási intézmények állami normatíváját, az idén már 12 millióval. A polgármester szerint sz sem gond, hogy az állam nevezi majd ki az igazgatókat, mivel a polgármester és a tantestület véleményezési jogköre valószínűleg megmarad.

Tóth József, Halmaj polgármester azonban nem ért egyet az elképzelésekkel. Mint fogalmazott, az önkormányzatok eddig is jó gazdái voltak az oktatási intézményeknek, tehát felesleges ezen változtatni. Hozzátette: az államnak sem lesz olcsóbb az iskolák fenntartása. A polgármester bővebb magyarázatot nem adott, de annyit még megtudtunk, hogy a település évente 25 millióval toldja meg az oktatási-nevelési intézmények fenntartására kapott normatívát.

ÉM

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!