Magyarország

2013.03.28. 16:19

MSZP: egyre igazságtalanabbá válik a rezsicsökkentés

Budapest, 2013. március 28., csütörtök (MTI) - Az MSZP továbbra is támogatja a 10 százalékos rezsicsökkentést, de úgy véli: az igazságtalan, és ahogy szélesíti azt a kormányzat, úgy lesz egyre igazságtalanabb.

Budapest, 2013. március 28., csütörtök (MTI) - Az MSZP továbbra is támogatja a 10 százalékos rezsicsökkentést, de úgy véli: az igazságtalan, és ahogy szélesíti azt a kormányzat, úgy lesz egyre igazságtalanabb.

Lukács Zoltán, a párt országgyűlési frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a villamos energia estében, a legalacsonyabb fogyasztókhoz tartozóknál, a megtakarítás mértéke éves szinten átlagosan 149 forint (ez a megtakarított energiaköltség 1,09 százalékát teszi ki), míg a legtöbbet fogyasztók több mint 26 ezer forintot spórolnak egy év alatt, együttesen a megtakarított energiaköltség 50,6 százalékát.

Mivel a képviselő szerint a gázszámlák 10 százalékos csökkentése is ilyen aránytalanságokat mutat, megismételte: szociális és fogyasztási szempontból is differenciálni kell a rezsicsökkentést. Az MSZP a gáz esetében 5 sávot, míg az áramnál 3 sávot hozna létre.

Közölte azt is: üdvözli, hogy a programot kiterjesztik a nyugdíjas otthonokra is, de felhívta a figyelmet arra, hogy a térítési díjaknak csak egy részét teszi ki a rezsi, ezért azok legfeljebb 1-2 százalékkal mérséklődnek. Ezért azt javasolta: a teljes térítési díjat csökkentsék 10 százalékkal.

Azt sem érti az MSZP - fűzte hozzá -, miért csak ezt az intézménytípust emelte ki a kormányzat, szerintük a programot ki kellene terjeszteni a többi között a gyermekek és családok átmeneti otthonára, a bentlakásos gyermek- és ifjúságvédelmi intézmények teljes körére, a bölcsődékre, valamint a középiskolai és felsőoktatási kollégiumokra is.

Feltette a kérdést: mi lesz azzal a 150 ezer családdal, akiknél már kikapcsolták az áramot, és azokkal, akik szénnel, fával, brikettel vagy PB-gázzal fűtenek? Ez utóbbi energiahordozókról azt mondta: az elmúlt évben jelentősen, 25-38 százalékkal emelkedett az áruk.

Lukács Zoltán kérdésre válaszolva beszélt a Tárki legfrissebb felmérésének eredményéről, amely szerint az MSZP támogatottsága évtizedes mélyponton áll, a teljes népesség körében 9 százalékot tesz ki. Azt mondta: a Tárki a Századvég csoport tagja, amelynek 3 milliárd forintot adott a kormány, anélkül, hogy nyilvánosságra hozta volna, mit teljesít ezért a csoport. Most már világossá vált, hogy mit teljesít - jelentette ki, hozzátéve: én a miniszterelnök helyében elégedetlen lennék, mert 3 milliárd forintért azt is kihozhatták volna, hogy az MSZP be se jutna a parlamentbe . Hangsúlyozta: pártja nem veszi figyelembe a Tárki által közölt eredményt.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!