Magyarország

2015.09.23. 14:53

Az MSZP vizsgálóbizottságot kezdeményez az ESZOSZ-ügy kapcsán

Budapest, 2015. szeptember 23., szerda (MTI) - A szocialista Bangóné Borbély Ildikó parlamenti vizsgálóbizottság felállítását fogja kezdeményezni az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) ügye kapcsán.

Budapest, 2015. szeptember 23., szerda (MTI) - A szocialista Bangóné Borbély Ildikó parlamenti vizsgálóbizottság felállítását fogja kezdeményezni az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) ügye kapcsán.

Az országgyűlési képviselő szerdán elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy a kormány szerinte késlekedik az ügyben.

Az ellenzéki politikus budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy már hónapokkal ezelőtt fel kellett volna bontania az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) a szövetkezettel kötött támogatási szerződést. Már négy hónappal ezelőtt lehetett látni, hogy az ESZOSZ működésével gondok vannak, a kormány mégsem lépett 2800 család ügyében - tette hozzá.

Bangóné Borbély Ildikó tudomása szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is vizsgálatot indított költségvetési csalás miatt az ESZOSZ-nál. Emlékeztetett arra, hogy az ügyészség az MSZP feljelentése nyomán vizsgálódik. Felszólította Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy gyorsítsa fel az eljárást.

Az MSZP-s képviselő közölte, a vizsgálóbizottság felállítását azért kezdeményezi, mert szerinte nem egyedi esetről van szó. A Fideszhez közel álló cégek költségvetési pénzeket lopnak el - mondta.

Az Emmi kedden tájékoztatott arról, hogy több szabálytalanságot talált, ezért felbontotta támogatási szerződését az ESZOSZ-szal. Az ellenőrök megállapították, hogy az ESZOSZ rendszeresen nem tett eleget törvényi kötelezettségének, a munkabérek kifizetése késedelemmel vagy egyáltalán nem történt meg. Megállapították továbbá, hogy a kedvezményezett olyan projektelemeket finanszírozott a részére kiutalt több mint 733 millió forint előlegből, amelyeket önerőből kellett volna fedeznie.

Az Emmi még 2014 végén írt alá támogatási szerződést a szövetkezettel a Komplex Térségfejlesztési Környezettudatos Munkáltatói Program a hátrányos helyzetű, alulképzett munkaerő tömeges foglalkoztatása érdekében című projekt megvalósítására, amelynek keretében az ESZOSZ 2840 emberrel kötött munkaszerződést.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!