Magyarország

2017.01.23. 07:22

Szilveszteri buli videót küldtek a családnak a tiszalöki börtön lakói - Nagy baj lett belőle

Tiszalök - Parancsnokváltás Tiszalökön – hogyan kerülhetett mobiltelefon egy elítélthez?

Tiszalök - Parancsnokváltás Tiszalökön – hogyan kerülhetett mobiltelefon egy elítélthez?

Amint arról portálunk is beszámolt, a hónap elején Pintér Sándor belügyminiszter indokolás nélkül visszavonta – többek között – Mészáros László bv. dandártábornok, a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokának vezetői kinevezését.

A tiszalöki börtönben szilveszteri bulijukat videózták a rabok, a felvételt a rokonoknak is elküldték – röppent fel parancsnok leváltásának hátteréről a sajtóban. Orosz Zoltán, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője lapunk érdeklődésére nem erősítette meg, hogy Mészáros László emiatt távozott a posztjáról, a szabályokról viszont részletes tájékoztatással szolgált.

Megkönnyíteni a beilleszkedést

– Az elítéltek foglalkoztatásának fontos területe a szellemi, fizikai regenerálódás, a művelődés. A szabadságvesztésnek nem célja az elítélt megfosztása az információktól, ellenkezőleg: a beilleszkedést megkönnyítendő biztosítani kell, hogy tájékozódhasson, ezért a fogvatartottak számára rendelkezésre áll a könyvtár, újságok, folyóiratok, televízió, rádió, különféle csoportok, szakkörök. Lehetőségük van a sportolásra, önképzésre, az internetezésre ugyanakkor nincs. Az elítéltek mobiljai hasonlók a civil életben használtakhoz, azonban zárt szolgáltatás keretén belül, ellenőrzött feltételek mellett működnek. A készülékek nem alkalmasak sem SMS küldésére, sem internetezésre vagy fotózásra, csak hívni lehet róluk, és csakis azt, akit kapcsolattartóként regisztrált a bv. intézet – tudtuk meg.

Valaki hibázott

A mulató, tiltott eszközöket használó rabokat látva sokan felháborodtak, azt kérdezve: hogyan történhet ilyen egy börtönben? Hivatalos válasz hiányában olyan emberhez fordultunk, aki jól ismeri a büntetés-végrehajtási intézetek világát, a lapunk tájékoztatásában ugyanakkor nem akadályozza a szolgálati szabályzat.

– Tiszalökön korábban minden zárkát GSM-kereső felügyelt, ezeket azonban kikapcsolták, amikor az elítéltek megkapták a telefonokat. Többször is megnéztem a szilveszteri felvételt (amelyről hivatalosan még nem tudni, hol készült és hogyan került ki az internetre – a szerk.), szerintem nem éjszaka vették fel, hanem délután, az úgynevezett szabad körlet idején, amikor a fogvatartottak a szintjükön korlátozás nélkül mozoghatnak. A videón az egyetlen tiltott dolog maga a felvétel, amit tiltott tárggyal készítettek – ez fegyelmi vétség, büntetést von maga után. Persze, valaki hibázott – ha a rabok táncolnak, énekelnek, „illik” odamenni. Mégsem hiszem, hogy szakmai okokból váltották le a parancsnokot, hiszen a bv. világában köztudott, hogy a motozások, zárkavizsgálatok dacára ezerszámra használnak tiltott mobilokat. Ennek az a legfőbb oka, hogy az engedélyezett telefonok perc­díja 120–600 forint között van, és egy kis leleménnyel bármit be lehet juttatni az intézményekbe.

Öngyújtóméretű telefonok

– A legnehezebb valamit csomagban bejuttatni, ezeket ugyanis a repülőtérihez hasonló röntgenberendezéssel vizsgálják át. Az intézetekbe belépőket szigorúan ellenőrzik, de a csoportos beléptetések (például látogatófogadások) sok probléma forrásai. Egy látogatót rendesen átvizsgálni körülbelül húsz percig tart, erre nincs kapacitás a háromszorosan túlzsúfolt magyar börtönökben.

– A pár ezer forintért kapható, öngyújtó méretű telefonokat sokan a gyomrukban vagy az emésztőcsatornájuk másik végében rejtik el; ezt is csak kiképzett személyzet vagy orvos vizsgálhatja, belőlük pedig szintén hiány van hazánkban – foglalta össze dióhéjban neve elhallgatását kérő informátorunk. Hozzátette: furcsállja, hogy a tiszalöki parancsnok leváltására egy egészen más szakterületről, a rendőrségtől érkezett az új vezető.

Érthető a felháborodás

– A tiszalöki intézet egészen más, mint a filmekből ismert börtönök: a kétszemélyes zárkák kollégiumi szobákra emlékeztetnek. Odabent jár a rendszeres étkezés és kikapcsolódási lehetőség, garantált a pihenőidő. Az elítéltek biztosabban és jobban élnek, mint sok szegény ember, ezért érthető, hogy a közvélemény felháborodott a szilveszteri bulit látva. De ne irigyeljük tőlük, hiszen bezárva, távol a családjuktól múlnak a napjaik. A legnagyobb megpróbáltatást mégis a közösség jelenti; a szabadulók – büntetésük hosszától függetlenül – mind azt mondják: nem a börtön nehéz, hanem az emberek – árnyalta a képet beszélgetőpartnerünk.

KM-HP


Korábban az rtl.hu híradójának riportja hozta összefüggésbe a kiszivárgott felvételt és a börtön parancsnok menesztését:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!