Nagyvilág

2010.08.08. 19:36

A Mexikói-öböl vizéből halászott tenger gyümölcseit szolgálják fel Obamának

<p>Az olajszennyeződéstől sújtott Mexikói-öböl vizéből halászott tenger gyümölcseit fogják felszolgálni az amerikai elnöknek vasárnap, amikor vacsorát rendeznek 49-ik születésnapja tiszteletére - közölte a Fehér Ház egyik tanácsadója.</p>

Barack Obama energiaügyi főtanácsadója, Carol Browner azt mondta az NBC amerikai csatornának, hogy az elnök így akarja bizonyítani: bátran lehet enni az öbölben kifogott étkekből. A Fehér Ház nem közölte egyéb részleteket a vasárnap esti partiról, ami megkésett ünneplés, hiszen Obama augusztus 4-én volt 49 éves. Ráadásul felesége és kilenc éves kisebbik lánya, Sasha még Spanyolországban vannak, ahol vasárnap fejezték be a királyi pár által adott fogadáson ötnapos pihenésüket. Obama szerdán is ünnepelt már chicagói barátaival, és nők koszorújában, Oprah Winfrey tévés show-jában.

A Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa a part menti amerikai államok halászatára is csapást mért. A több milliárd dolláros iparág kénytelen volt lemondani a halak, kagylók, osztrigák kifogásáról, mivel a térség nagy részén megtiltották a halászatot.

Két millió tonna vegyi anyagot szórtak szét a Mexikói-öbölben

Pénteken az amerikai szövetségi Élelmiszer és Gyógyszerhatóság azt közölte, hogy csaknem két millió tonna vegyi anyagot szórtak szét a Mexikói-öbölben, hogy közömbösítsék az olajat, de nem valószínű, hogy a kemikáliák bekerültek volna a tengeri élőlények szervezetébe. A közlemény szerint ezért csekély kockázata van annak, hogy a kifogott tengeri élőlényekből az emberi szervezetbe kerülnének mérgező anyagok.

Augusztus elején a katasztrófáért felelőssé tett BP műveleti igazgatója azt mondta, hogy ő enni fog a tenger gyümölcseiből, amiket a Mexikói-öbölben halásztak ki. "A családomnak is adni fogok belőlük, tiszta lelkiismerettel"- közölte Doug Suttles.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!