Nagyvilág

2010.08.09. 15:26

Észak-Korea tüzérségi lövedékeket lőtt Dél-Korea felé

<p>Észak-Korea több mint száz tüzérségi lövedéket lőtt ki hétfőn a Sárga-tengerre, a két Korea közötti határvonal közelébe - közölte a dél-koreai vezérkari főnökök tanácsának szóvivője. A lövedékek a szóvivő közlése szerint mind Észak-Korea területén csapódtak be.</p>

Az észak-koreai tüzérség nagyjából 110 lövedéket lőtt ki a Sárga-tengerre, a két Korea közötti határvonal közelében, amelyek mind az északi területeken csapódtak be - közölte a dél-koreai vezérkari főnökök tanácsának szóvivője, az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. A szóvivő közölte, hogy a haditengerészetet készenlétbe helyezték, és "közelről figyelik az észak-koreai csapatmozgásokat".

Phenjan korábban "fizikai választ" helyezett kilátásba a dél-koreai haditengerészet hadgyakorlata miatt. A tüzérségi lövedékek fél órával az ötnapos hadgyakorlat vége után kezdtek el becsapódni - írta a BBC brit közszolgálati adó. Arról nem érkeztek jelentések, hogy bárki is megsérült volna.

Közben Szöul felszólította Észak-Koreát, hogy engedje szabadon annak a dél-koreai halászhajónak a legénységét, amelyet vasárnap fogtak el a Japán-tengeren. Azt egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy észak-koreai gazdasági területén fogták-e el a hajót, vagy azon kívül. A hajó fedélzetén négy dél-koreai, és három kínai halász volt. A phenjani kínai nagykövetség már "aggodalmát fejezet ki" a hajó elfoglalásáról szóló hírekkel kapcsolatban, és felszólította Észak-Koreát, hogy emberségesen bánjanak a kínai legénységgel.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!