Nagyvilág

2012.01.24. 18:28

Sajtóértesülés szerint Sarkozy elképzelhetőnek tartja, hogy elveszíti az elnökválasztást

Párizs, 2012. január 24., kedd (MTI) - Nicolas Sarkozy francia államfő először beszélt újságíróknak arról, hogy elképzelhetőnek tartja: elveszti a következő elnökválasztást - derül ki keddi napilapokból.

Párizs, 2012. január 24., kedd (MTI) - Nicolas Sarkozy francia államfő először beszélt újságíróknak arról, hogy elképzelhetőnek tartja: elveszti a következő elnökválasztást - derül ki keddi napilapokból.Sarkozy hivatalosan még nem jelentette be, hogy újrajelölteti magát az áprilisban és májusban esedékes elnökválasztáson, de azt Franciaországban mindenki kész tényként kezeli. A jobbközép UMP-n kívül már valamennyi párt megnevezte elnökjelöltjét, s azok meg is kezdték kampányukat. Az államfő viszont várhatóan csak február végén, március elején száll be a versenybe.

A legutóbbi felmérések arra utalnak, hogy az elnök népszerűsége továbbra sem javul: Sarkozy az április 22-én esedékes első fordulóban a szavazatok 23 százalékára számíthat, míg legfőbb riválisa, a szocialista Francois Hollande 30 százalékot kaphat. A május 6-i második fordulóban pedig 53-43 százalék lehet az arány a baloldali jelölt javára.

Az elnökkel foglalkozó újságírók szerint a Sarkozy-tábor korábbi magabiztossága az utóbbi időben eltűnt, s a kulisszák mögött már maga az államfő is szóba hozta esetleges vereségét.

"Ha veszítek, abbahagyom a politikát. Igen, ez biztos. Teljesen meg fog változni az életem, nem fognak többet hallani rólam, ha elveszítem a választást" - idézte Sarkozyt a keddi Le Monde. A lap Brice Hortefeux volt belügyminiszterre, Sarkozy egyik legjobb barátjára hivatkozva azt írta, hogy az elnök úgy képzeli, hogy 56 évesen kellemesebb élet vár rá a politika után. "Nem feltétlenül érdekesebb, de kellemesebb" - tette hozzá. A Le Monde szerint ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Sarkozy-táboron "félelem és defetizmus lett úrrá". A konzervatív Le Figaro viszont azt írta, hogy Sarkozy egyelőre még nyugodt az egyre népszerűbb baloldali riválisával szemben.

- Venczel Katalin, az MTI tudósítója -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!