Nagyvilág

2012.03.15. 09:17

Hazaárulással gyanúsítják Timosenkót

Ukrajna - Hazaárulással akarják megvádolni politikai ellenfelei Julija Timosenko ukrán exkormányfőt, amiért további 15 évet varrhat a nyakába a bíróság.

Ukrajna - Hazaárulással akarják megvádolni politikai ellenfelei Julija Timosenko ukrán exkormányfőt, amiért további 15 évet varrhat a nyakába a bíróság.

Elegendő bizonyítékot sikerült összegyűjteni ahhoz, hogy az előző ukrán kormány börtönben lévő vezetőjét hazaárulás vádjával újra bíróság elé citálják – jelentette be az ukrán Parlament ideiglenes vizsgálóbizottsága. A Timosenko által folytatott orosz-ukrán gázügyletek háttere ügyében nyomozó testület szerint a volt ukrán miniszterelnök az ezredforduló éveiben az Egységes Ukrán Energetikai Rendszerek nevű állami cég vezetőjeként olyan – Ukrajnára nézve hátrányos – feltételekkel kötött szerződéseket az orosz partnerrel, amelyek révén a közvetítőket hatalmas összegű részesedéshez juttatta. A legjelentősebb közvetítő cég Julia Timosenko és társai nevéhez fűződött.

 

A kijevi Ráda vizsgálóbizottsága úgy véli, hogy mindezzel Timosenko – állami tisztségével visszaélve – több milliós egyéni haszonra tett szert egy államközi ügylet lebonyolítása révén, jelentős kárt okozva hazája nemzetgazdaságának. Ez pedig kimeríti a súlyos hátrányt okozó hazaárulás fogalmát.

 Julija Timosenko jelenleg egy harkovi fogházban tölti hétéves börtönbüntetését, miután a bíróság bizonyítottnak találta, hogy hatalmával visszaélve írt alá kormányfőként 2009-ben egy Oroszországgal kötött gázszerződést.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!