Nagyvilág

2012.10.17. 13:07

Szigetvita - Japánokat vertek Sanghajban, a japán konzulátus figyelmeztetése

Sanghaj, 2012. október 17., szerda (MTI) - A biztonsági kockázatokra figyelmeztette a japánokat a szigetország konzulátusa Sanghajban, miután kínaiak megvertek négy japánt a kelet-kínai metropoliszban.

Sanghaj, 2012. október 17., szerda (MTI) - A biztonsági kockázatokra figyelmeztette a japánokat a szigetország konzulátusa Sanghajban, miután kínaiak megvertek négy japánt a kelet-kínai metropoliszban.

A most nyilvánosságra került eset múlt csütörtökön történt egy sanghaji étteremben. Négy japán férfi - kínai kollégáikkal együtt - vacsorájukat fogyasztották, amikor kínai férfiak odaléptek hozzájuk és megkérdezték, az asztalnál ülők japánok-e. Az "igen" válasz után az ittas állapotban lévő kínaiak ütlegelni kezdték az asztaltársaság tagjait, késsel és törött italosüveggel meg is sebesítették őket. Súlyos, kórházi ápolást igénylő sérülést egyik sértett sem szenvedett.

A sanghaji rendőrség nyilatkozata szerint az üggyel kapcsolatosan a hét végén már "több elkövetőt" is őrizetbe vettek, mindegyikük 20-as, 30-as éveiben járó fiatalember, ennél több részletet nem hoztak nyilvánosságra.

Az incidens után a hét elején a sanghaji japán konzulátus óvatosságra intette a városban tartózkodó szigetországbelieket, azt tanácsolva nekik, hogy inkább kerüljék anyanyelvük használatát a nyilvános helyeken és éjszaka különösen ügyeljenek biztonságukra. Sanghajban a legutóbbi hivatalos adatok szerint több mint 143 ezer japán él, a város külföldi lakosságának több mint 20 százalékát ők teszik ki.

Az eset a kínaiul Tiaojü- (Diaoyu), japánul Szenkaku-szigeteknek nevezett, Kína és Japán közt található szigetcsoportok miatti vitában elmérgesedő ellenszenv megnyilvánulása. A szigetországgal szembeni gyűlölködés szeptember végén hágott tetőfokára, mikor Kína-szerte tömegtüntetések voltak a japán lakosság és árucikkek ellen. A megmozdulások során japán autókat borogattak fel és rongáltak meg, égő Panasonic- és Toyota-gyárakat, felforgatott japán üzleteket, felgyújtott boltokat és égő japán zászlókat megörökítő képek sokasága terjedt az interneten. Bár a szigetvita azóta sem ért véget, a japánellenes hangok érezhetően elcsendesültek Kínában, a konzulátus szerint Sanghajban szeptember 24-e óta nem volt tüntetés a szigetország ellen.

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!