Nagyvilág

2013.01.26. 15:11

Magyar kormányküldöttség koszorúzott a Don-kanyarban

Moszkva, 2013. január 26., szombat (MTI) - A megbékélés és a magyar-orosz párbeszéd jegyében koszorúzott szombaton a Don-kanyarban lévő magyar temetőben és szovjet emlékműnél a magyar kormányküldöttség.

Moszkva, 2013. január 26., szombat (MTI) - A megbékélés és a magyar-orosz párbeszéd jegyében koszorúzott szombaton a Don-kanyarban lévő magyar temetőben és szovjet emlékműnél a magyar kormányküldöttség.A delegáció tagjai az orosz ortodox egyház helyi képviselőivel tartott közös, ökumenikus istentiszteleten emlékeztek meg a 2. magyar hadsereg doni tragédiájáról és a második világháborús keleti fronton elesettekről - mondta el az MTI-nek Keskeny Ernő miniszteri biztos, a Külügyminisztérium Kelet-európai és Közép-ázsiai főosztályának vezetője.

A kormányküldöttség: Farkas Imre, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és Poprády Géza, a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára, Keskeny Ernő miniszteri biztos, Bíró László tábori püspök, Kiss Szilárd, a moszkvai magyar nagykövetség attaséja a Rudkinóban lévő magyar katonai temetőben, valamint Gremjacsjéban, a Don-kanyar fölött magasodó honvédő háborús szovjet emlékműnél is koszorút helyezett el a doni-áttörés 70. évfordulója alkalmából.

Ezt követően a delegáció Szergij voronyezsi és boriszoglebszkiji metropolitával találkozott. A megemlékezésekre Moszkvából Voronyezsbe utazott Szergej püspök is, az orosz ortodox egyház moszkvai patriárkátusa külügyi osztályvezetőjének, Ilarion metropolitának a megbízottja is - hívta fel a figyelmet Keskeny Ernő.

Magyar részről Bíró László tábori püspök mondott imát és beszédet a rudkinói II. Magyar Központi Katonai temetőben. A katolikus egyház és a honvédség képviselője az MTI-nek arról számolt be, hogy a voronyezsi székesegyház püspöke a szovjet háborús emlékműnél a Szentírásra hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlévők a megbékélés jegyében vannak együtt.

Bíró László a magyar katonai temetőben hangsúlyozta: nagyon sok ember munkájának gyümölcse az, hogy együtt gyászolhatnak, emlékezhetnek és együtt mondhatnak köszönetet azoknak az egyszerű orosz családoknak, akik sokszor utolsó falatjukat is megosztották a visszavonuló magyar katonákkal.

"Abban, hogy több mint százezer magyar visszatérhetett otthonába, nagyon-nagy része volt az orosz embereknek, akik nem az ellenséget, hanem a segítségre szorulót látták a visszavonulókban" - mondta a magyar tábori püspök. Hangsúlyozta: "végre eljutottunk a közös gyászhoz, a közös megemlékezéshez és a közös imádsághoz. Küzdelem van abban, hogy közösen emlékezhettünk".

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!