Nagyvilág

2013.02.02. 12:49

CNN: Kerry első útja a Közel-Keletre vezet

Washington, 2013. február 1., péntek (MTI) - Az Egyesült Államok külügyminisztereként John Kerry első útja a Közel-Keletre vezet majd - jelentette pénteken az amerikai diplomáciai tárcára hivatkozva a CNN hírtelevízió.

Washington, 2013. február 1., péntek (MTI) - Az Egyesült Államok külügyminisztereként John Kerry első útja a Közel-Keletre vezet majd - jelentette pénteken az amerikai diplomáciai tárcára hivatkozva a CNN hírtelevízió.Kerry, aki pénteken tette le a hivatali esküt, elsőként Izraelt és Egyiptomot keresi fel.

A külügyminiszter-jelölt szenátusi külügyi bizottsági meghallgatásán kijelentette, hogy bízik az izraeli-palesztin béketárgyalások felélesztésében. Kerry nyilatkozata és első úti célja arra utal, hogy az amerikai kormányzat Barack Obama elnöknek az első kormányzati ciklusában elszenvedett kudarc ellenére újból megpróbálkozik tető alá hozni a közel-keleti rendezést.

"A reményem az (...), azért imádkozom, hogy talán ez lehessen az a pillanat, amikor felújíthatjuk az erőfeszítéseket, hogy párbeszédre késztessük e feleket, és hogy más úton haladjunk, mint az elmúlt két évben" - fogalmazott a szenátusi bizottsági meghallgatáson Kerry.

A 2010 szeptemberében Washingtonban megkezdett párbeszéd még abban az évben megszakadt, miután Izrael újrakezdte a zsidó telepek építését a megszállt területeken. Az ellentéteket tovább mélyítette a palesztinoknak az a törekvése, hogy az ENSZ-ben kétoldalú megállapodás híján is önálló államként ismertessék el magukat. Ez a Biztonsági Tanácsban nem sikerült, ám a világszervezet közgyűlése novemberben nagy többséggel megszavazta azt a határozatot, amely a "nem tag megfigyelő állam" szintre emelte a palesztinok státusát.

Kerry a meghallgatás során megismételte, hogy az Egyesült Államok mind az izraeliek, mind a palesztinok részéről ellenzi az egyoldalú lépéseket. Óvta a palesztinokat attól, hogy éljenek az ENSZ-közgyűlés által megszavazott új státusukból fakadó jogukkal, és nemzetközi bírósághoz forduljanak Izraellel szemben.

Kerryt, még kijelölt külügyminiszterként, a nap folyamán már ugyanúgy tájékoztatták az ankarai amerikai követség ellen elkövetett öngyilkos merénylettel kapcsolatos részletekről, mint Hillary Clintont, aki pénteken nyújtotta be hivatalosan a lemondását és búcsúzott el a diplomáciai tárca munkatársaitól.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!