Nagyvilág

2016.04.06. 12:08

Autonómia-követelés és bombariadó a kárpátaljai „Fehér házban”

Ukrajna - A Kárpátalja különleges önkormányzati közigazgatási térséggé nyilvánításáról szóló 1991-es népszavazás érvényesítésére szólították fel az ország vezetőit a megyei döntéshozók.

Ukrajna - A Kárpátalja különleges önkormányzati közigazgatási térséggé nyilvánításáról szóló 1991-es népszavazás érvényesítésére szólították fel az ország vezetőit a megyei döntéshozók.

1991 decemberében a szavazásra jogosult kárpátaljai lakosok 78 százaléka arra voksolt, hogy Kárpátalja autonóm területként kerüljön az akkor önállósuló Ukrajna kötelékébe. A megyei tanács (közgyűlés) erre emlékezteti kedden elfogadott beadványában az államfőt, a Parlamentet és a kormányt azzal kapcsolatban, hogy a meghirdetett decentralizációval ellentétben Kijev egyre kevesebb döntéshozási teret ad a helyi önkormányzatoknak.

A beadvány szerzői szerint a lakosságnak manapság egyfajta „de ja vu”-érzése van, mivel az ország jelenleg is hasonló gazdasági és politikai válságba került, mint a Szovjetunió széthullásakor. A Kárpátalja Megyei Tanács ezért Ukrajna alkotmányának és az ország törvényeinek azonnali módosítását követeli, hogy azok minden tekintetben megfeleljenek a nemzetközi és az uniós elvárásoknak, elsősorban a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájának.

A megyei döntéshozók úgy gondolják, hogy Ukrajna megmentésének utolsó esélye az, ha mielőbb teljes pénzügyi és közigazgatási függetlenséggel ruházza fel a helyi önkormányzatokat – tájékoztatta az Origót Péter Csaba kárpátaljai képviselő.

A szélsőséges nacionalista és „hazafias” szervezetek a beadvány elfogadását követően azonnal szeparatizmussal, és Ukrajna területi egységének megbontására irányuló törekvéssel vádolták meg a Kárpátalja Megyei Tanács képviselőit, követelve az illetékes hatóságok haladéktalan beavatkozását. A határozat elfogadását megelőzően még bombariadó is volt, ám a testület ennek ellenére zavartalanul folytatta munkáját.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!