Nagyvilág

2017.12.21. 10:04

Videó: Orosz kém volt az ukrán kormányfő tolmácsa

Ukrajna - A Kremlnek szolgáltatott ki a miniszterelnöki hivatal berkeiből származó titkos információkat Volodimir Hrojszman bizalmi embere, akit szerda este tartóztatott le az SZBU.

Ukrajna - A Kremlnek szolgáltatott ki a miniszterelnöki hivatal berkeiből származó titkos információkat Volodimir Hrojszman bizalmi embere, akit szerda este tartóztatott le az SZBU.

A kamerák kereszttüzében vezették el az ukrán miniszteri kabinet épületéből az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) ügynökei egyik hivatalnokát szerda este. Sajtóértesülések szerint az őrizetbe vett férfi Sztaniszlav Jezsov, aki Volodimir Hrojszman személyi tolmácsa, és egyik legfőbb bizalmi embere volt.

Az SZBU helyszínen tartózkodó munkatársa a riporter kérdésére elmondta, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint a gyanúsítottat egy hosszabb idejű külföldi tartózkodása során szervezte be az orosz titkosszolgálat. Attól fogva egy speciális eszköz révén gyűjtött titkos adatokat az ukrán kormány berkeiből. A megszerzett adatokat elektronikus úton továbbította a megbízóinak.

Információk szerint az SZBU már egy ideje megfigyelés alatt tartotta. Hamis információkkal látták el, és kiderítették, hogy azok milyen úton-módon jutnak el Moszkvába. A tolmácsnak, aki az ukrán kormányfő legtitkosabb, négyszemközti tárgyalásain is részt vett, bennfentesnek számított a miniszterelnöki hivatalban, és a legbizalmasabb adatokhoz is hozzáférése volt.

Az ukrán kormányfő meglehetősen visszafogottan reagált bizalmi emberének leleplezésére. „Az Ukrán Biztonsági Szolgálattal együttműködve kiderítettük a Miniszterelnöki Hivatal egyik hivatalnokáról, hogy egy ellenséges ország érdekében tevékenykedett. A mai napon letartóztatták. Köszönettel tartozom az SZBU munkatársainak az általuk tanúsított éberségért és szakértelméért” – írta közösségi oldalán Volodimir Hrojszman.

A letartóztatást az ukrán Prjamij hírtelevíziós csatorna egyik forgatócsoportja rögzítette, amely állítólag véletlenül, egy forgatásról visszatérőben figyelt fel a kormányépület előtt zajló szokatlan eseményekre, amelyet aztán egyenesben közvetített. Kormányzati források szerint azonban szándékos kiszivárogtatásról lehet szó, ami a miniszterelnök elleni lejárató kampány részét képezi – adta hírül a RIA Novosztyi.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!