Nyíregyháza hírei

2012.12.01. 12:43

Új parancsnok, új kirendeltség vezető, új vízszállító Nyíregyházán

Nyíregyháza - Szombat délelőtt a Katasztrófavédelem megyei igazgatóságára látogatott Nyíregyháza polgármestere dr. Kovács Ferenc.

Nyíregyháza - Szombat délelőtt a Katasztrófavédelem megyei igazgatóságára látogatott Nyíregyháza polgármestere dr. Kovács Ferenc.Megismerkedett az új kirendeltség vezetővel, aki nem volt ismeretlen, hiszen Kozák Attila tü. alezredes korábban parancsnoka volt a városi állománynak. Helyére Toldi András tü. százados lépett. Az eszközpark gazdagabb lett egy speciális vízszállítóval, aminek felszereltsége annyira korszerű, hogy két ember elég a használatához. Ezután a polgármester a parancsnokokkal rövid megbeszélésre vonult.

Új vízszállítók a katasztrófavédelem használatában

A vízszállítók a gépjárműfecskendők után a legfontosabb járművek, alapvető feladatuk, hogy biztosítsák a kárhelyszínen a megfelelő mennyiségű vizet. Tekintettel arra, hogy az új járművek a sugárkezeléshez szükséges felszereléseket is tartalmazzák, rendkívüli helyzetben megfelelő létszámú kezelő esetén „fecskendőként” is bevethetőek.

A kilenc új, saját fejlesztésű és gyártású vízszállító jármű mostani átadása fontos része annak a hosszú távú szaktechnikai fejlesztési stratégiának, amelyet a katasztrófavédelem idén január elsején indított el. A több éves program fő célja korszerűsíteni a meglévő eszközparkot, és a lehető legoptimálisabb tűzvédelmi lefedettséget kialakítani hazánkban.

A megyénkben összesen 6 vízszállító teljesít szolgálatot, ezek közül kettő 25 évnél idősebb.

A most megkezdett fejlesztéseknek köszönhetően 2017-re országosan valamennyi 25 év feletti gépjármű kikerülhet a rendszerből, a vízszállítók átlagéletkora országosan 5-6 évre csökken, a legidősebb sem lesz több 12-14 évesnél. A most készenlétbe állított új járművekkel kilenc régi szert lehet kiváltani, ezek felújítás után – cserejárműként - ismét használhatóak lesznek.

A vízszállítókat a BM Heros Zrt. ebben az évben fejlesztette és gyártotta, hétezer literesek, terepen is bevethetőek, összkerékhajtásúak, összértékük meghaladja a 700 millió forintot. A gépjárművek duál vezérlésűek, vagyis digitálisan, de szükség esetén kézi vezérléssel is irányíthatóak. Ezzel a megoldással az eddiginél sokkal biztonságosabban használhatóak.

Fejlesztették a vízszállító járművek tartályát is. Az úgynevezett belső hullámtörők – ezek csillapítják a szállított oltóvíz tömeglengését - továbbfejlesztésével, a most üzembe helyezett járművek a régieknél sokkal kevésbé borulékonyak. A rajtuk található felszereléseket is korszerűbb eszközökre cserélték, az új szereket takarékosabb vízfelhasználás mellett lehet használni. Az új rézsüoltó sugárcső hatékonyabb beavatkozást tesz lehetővé, és csökkent a szivattyúk zajszintje is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!