Nyíregyháza hírei

2013.08.16. 10:18

Akadozik a tankönyvellátás

Nyíregyháza - Az iskolai könyvfelelősök a tanárudára, a kiszállító a központi könyvtárellátóra mutogat.

Nyíregyháza - Az iskolai könyvfelelősök a tanárudára, a kiszállító a központi könyvtárellátóra mutogat.

A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) országszerte több ponton felállított logisztikai központjaiból már megkezdte a tankönyvek kiszállítását az iskolákba. Szeptemberig minden intézménybe megérkezik a mintegy 1,2 millió névre szóló tankönyvcsomag, amelyeket az iskolák tanévkezdéskor osztanak ki a diákoknak. Idén több mint 600 ezer rászoruló, illetve az első évfolyamos állami támogatással, ingyenesen juthat hozzá a tankönyvekhez.

Összesen 1,2 millió tankönyvcsomagot szállít ki a Kello szeptemberig az iskoláknak. A Könyvtárellátó országszerte több ponton felállított logisztikai központjaiból biztosítja, hogy a tankönyvellátás zavartalanul működjön, és iskolakezdéskor minden diák kézhez kaphassa könyveit. Több intézménybe már megérkeztek a névre szóló tankönyvcsomagok, de megyei körképünkben olyan iskolával is találkoztunk, ahol augusztus eleje óta hiába várják a megrendelt szállítmányt.

A tankönyvfelelősök arra panaszkodnak, hogy a Kello elérhetetlen, a tájékoztatás hiányos, a szállítás bizonytalan. Több olyan diákról tudunk, aki nem jogosult ingyentankönyvre, viszont díjbekérőt sem kapott. A pedagógusok tankönyvellátása sem zajlik gördülékenyen, úgy tűnik, róluk egyszerűen „megfeledkezett” a központi ellátó.

Nem szállítottak határidőre

– Öt éve vagyok tankönyvfelelős, de ilyen fejetlenség, mint idén, még sosem volt! – fakadt ki Andrejkovicsné Zsatku Gabriella. Mint mondta, a jósavárosi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Kollégiumba 10 ezernél több tankönyvet várnak az intézmény 675 diákja számára mintegy 12-13 millió forint összértékben, de hiába.

– Március óta közel 700 órát töltöttem az iskola könyvügyeinek intézésével, rengeteg felesleges lépést csináltattak meg velünk, se szeri, se száma az utólagos korrekcióknak. Mindmáig óriási a fejetlenség a Kello háza táján, úgy vélem, érdemes lett volna leülnie az illetékeseknek egy csendes sarokba, és előbb átgondolni, kidolgozni a tennivalókat, aztán cselekedni! – fogalmazta meg bírálatát a nyíregyházi pedagógus.

– Augusztus 7-re ígérték a névreszóló, eltérő tartalmú tankönycsomagok kiszállítását. Bementem az iskolába, előkészítettem a „terepet”, hívtam segítséget a pakoláshoz, mire a tanáruda közölte: kizárt, hogy a jelzett napon szállítsanak, és őszintén szólva fogalmuk sincs, mikor fogják teljesíteni a vállalásukat. Egész nap csörög a telefonom, mert az osztályfőnökök hozzám irányítják az érdeklődő szülőket, én a tanárudát kérdezem, ő pedig a központi könyvtárellátóra „mutogat”. Egyszer sem sikerült telefonon elérnem a Kello-t, a hat e-mail üzenetemből csak egyre válaszoltak.

Tanácstalanok a szülők

A válasz nélkül maradt kérdések egyike, hogy mihez kezdjenek azok a szülők, akiknek gyermeke idén már nem jogosult ingyenes tankönyvre, de csekket sem kaptak. Ha tankönyvosztáskor nem tudják bemutatni a befizetésről szóló igazolást, hiába áll rendelkezésre, nem adhatom oda a könyveket a diáknak. További „érdekesség”, hogy a Kello a rendelések felmérésekor „elfeledkezett” a tanárok könyvigényéről, végül ezt a mulasztást pótolták a honlapon, csakhogy az új rendszer a tetemes számlát az adott tankönyvfelelősök nevére „akarja” küldeni.

Egy országos ellátó cég valóban nincs tisztában azzal, hogy a tanári tankönyekról kiállított számla címzettje az adott iskola? A régi, bevált rendszert azért támadták, mert a kiadóktól kapott jutalékok állítólag negatívan befolyásolták a pedagógusok döntését. Ez butaság, hiszen a tankönyvek nagyjából azonos árban vannak, így a százalékos jutalék is ugyanakkora, ráadásul azt látjuk, hogy ebben a megreformált, „tiszta” rendszerben a kollégák 95%-a ugyanazoktól a kiadóktól ugyanolyan könyveket rendelt, mint korábban – mondta Andrejkovicsné Zsatku Gabriella, hozzátéve: nem lepődne meg, ha kártyavárként omlana össze a jelenlegi, sok gyermekbetegséggel küzdő rendszer.

Az Aranyba megérkezett

Az Arany János Gimnázium és Általános Iskola DGyÁO egyik tankönyvfelelőse, Grexáné Márta Andrea jóval optimistább és elégedettebb. Érdeklődésünkre elmondta: rendben megérkeztek a megrendelt, névreszóló tankönyvcsomagok az iskola 1-8. osztályos diákjai számára, az egyéni igények szerint összeállított, komplex csomagoknak köszönhetően egyetlen szülőnek sem kell majd egyéb szükséges könyvekért szaladgálnia a boltokba tanévkezdéskor, ha mégis felmerülne valamilyen plusz igény, utánrendeléssel orvosolja a problémát az Arany iskola.

KM-PI

Csak a diákok fele fizet

A Kello 550 ezer díjbekérőt postázott ki korábban a diákok részére, idén összesen tehát a diákok kevesebb, mint felének kell fizetnie a tankönyvekért. A díjbekérők az iskola által leadott rendelések alapján készültek el. A befizetési határidő augusztus 15-én lejárt, de a határidő lejárta után is lehetőség van kiegyenlíteni a tankönyvek ellenértékét, ebben az esetben a befizetés tényét a tankönyvek átvételekor, az iskola felé a diáknak vagy a szülőnek kell igazolnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!