Nyíregyháza hírei

2014.02.20. 08:12

Nyíregyházán a tudományos-technikai Oscar

Nyíregyháza - Aranyszobrocskával a zsebében térhetett haza negyedmagával a hétvégi Beverly Hills-i tudományos-technikai Oscar-gáláról a nyíregyházi Kőhegyi Csaba. A filmszakma ötven feltalálóját, fejlesztőjét díjazták a digitális mozizásban elért újításukért.

Nyíregyháza - Aranyszobrocskával a zsebében térhetett haza negyedmagával a hétvégi Beverly Hills-i tudományos-technikai Oscar-gáláról a nyíregyházi Kőhegyi Csaba. A filmszakma ötven feltalálóját, fejlesztőjét díjazták a digitális mozizásban elért újításukért. – A díjat a Mudbox nevű, 3D-modellező szoftver fejlesztéséért kaptuk, amit a film- és videojáték-gyártó cégek használnak a digitális látványvilág létrehozásához. A csapatunk öttagú, de Major Imre nem tudott részt venni az ünnepségen – mesélte lapunknak Csaba.

Az ötlet 2005-ben vetődött fel, amikor az új-zélandi Weta filmstúdióban dolgozó három grafikus, Andrew Camenisch, Dave Cardwell, Tibor Madjar eltervezett egy olyan szoftvert, amivel az addig nehézkes és drága film­trükköket egyszerűsíteni lehet. Ennek a megvalósítására kérték fel Major Imrét és engem, akik akkoriban már foglalkoztunk 3-dimenziós szoftverek fejlesztésével – ismertette a kezdeteket Kőhegyi Csaba, és elmondta: körülbelül két év alatt lett kész a program első verziója, amely nagy siker lett, több neves stúdió is megvásárolta.

Avatar, Harry Potter

– Már a fejlesztés közben is használták a Gyűrűk Ura-filmek készítéséhez, majd többek között a King Kong, Avatar, Harry Potter, Thor és a Pi élete digitális modelljeinek elkészítéséhez, illetve a legtöbb Disney és Pixar animációs film karaktereihez. A fejlesztést és a stábot az első verzió után felvásárolta az Autodesk amerikai-kanadai szoftvervállalat, a további programverziók azóta az ő irányításuk alatt, egy kibővült csapattal készültek, azaz rajtunk kívül már további programozók, tesztelők és marketing-sales csapat dolgozott rajta.

Aztán január első hetében kapott egy e-mailt, egy előzetes értesítést a díjról, amit hivatalos postai meghívó követett a részletes programmal. Csaba a feleségével utazott el Beverly Hills-be. Mint elmondta, a környezet gyönyörű, az emberek pedig nagyon nyugodtak, kedvesek és rendkívül segítőkészek.

További részletek a KELET.HU-n és a Kelet-Magyarországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!