Nyíregyháza hírei

2014.03.07. 08:11

Elkezdődött a kármentesítés

Nyíregyháza - A valamikori Ököri-tó medrében a hulladék lerakása műszaki védelem nélkül történt.

Nyíregyháza - A valamikori Ököri-tó medrében a hulladék lerakása műszaki védelem nélkül történt. Tereprendezéssel kezdődtek el februárban a bezárt borbányai hulladéklerakó telep rekultivációs munkálatai. Ezzel egy több évtizede húzódó ügy ér a végére.

– Egykor az Ököri-tó díszítette a tájat, de a víz eltűnt, a hatvanas évektől kezdve ugyanis telehordták szeméttel a területet. Tették ezt egészen 1985-ig, a hivatalos Szállási úti hulladéklerakó megépüléséig. A talaj és a víz időközben olyan szinten szennyeződött, hogy több értékben is meghaladják az egészségügyi határt a mutatók – kezdi rövid időutazással a történetet Kósa Tímea alpolgármester. Az egykori felvetések szerint a földterületet birtoklók – hiszen a földterület magánkézben volt - azt szerették volna, hogy a kisajátításkor olyan összeget fizessen nekik az önkormányzat, amelyet lehetetlen lett volna teljesíteni. Másik megoldásként megvárták volna, amíg az olcsón megszerzett területet a város saját költségén megtisztítja és csak utána értékesítették volna – jóval magasabb áron.

Utolsó lehetőség volt...

A város pályázott a volt telep rekultivációjára, az unió azonban csak abban az esetben támogat ilyen programokat, ha a földterület állami vagy önkormányzati tulajdonban van. A borbányai lerakó esetében ennek a tulajdonjognak a megszerzése számtalan nehézségekbe ütközött, hiszen a tulajdonos jóval magasabb árat kért, mint amennyit az valóban ért – lépünk előrébb a történetben.

– Miután a tárgyalások nem vezettek eredményre, az önkormányzat utolsó lehetőségként kisajátítási eljárást indított. A hosszú jogi huzavona végeredménye az lett, hogy a város 161,5 millió forintos vételárért jutott hozzá a területhez, s így elhárult minden akadály az elől, hogy a több mint másfél milliárd forintos, 100 százalékban támogatott rekultivációt elkezdhesse a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft., a NyírVV Kft., valamint két magánvállalkozás, a Közmű Generál Kft. és a Bio-Centrum Kft. alkotta konzorcium – jutunk el napja­inkig az alpolgármesterrel.

További részletek a KELET.HU-n és a Kelet-Magyarországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!