Nyíregyháza hírei

2015.01.28. 08:02

Hóesés? Majd ha fagy!

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Pásztor András szerint az optimális az lenne, ha a beígért fagy egy kis hóval érkezne.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Pásztor András szerint az optimális az lenne, ha a beígért fagy egy kis hóval érkezne.

Mínusz 10 fok körüli hőmérséklettel ijesztget bennünket az aktuális meteorológiai előrejelzés, a szakemberek a csütörtök éjszakát prognosztizálják a „legkeményebbnek”. Az ismert, hogy a hideg idő érzékenyen érintheti az emberi szervezetet, de azt talán kevesebben tudják, hogy ilyentájt a mezőgazdaságban is komoly gondokat okozhatnak a kemény fagyok.

– Főleg akkor, ha ez a beígért hideg hó nélkül érkezik, ilyenkor ugyanis kifagyhat az őszi vetés – reflektált „mezőgazdász szemmel” a legfrissebb meteorológiai előrejelzésre Pásztor András tímári gazda, aki egy kicsit vissza is nézett akkor, amikor azt mondta: az utóbbi időben a csapadékmennyiség elmaradt a kívánatosnál.

– A vetés vízellátásának kimondottan jót tenne egy kis csapadék, akár hó formájában. Az optimális azonban az lenne, ha a beígért fagy egy kis hóval érkezne, mert akkor az a hóréteg megvédené a vetést a kifagyástól.

A tímári Vetőmag és Szárító Kft. ügyvezetője szerint főleg a repce és a gabonafélék érzékenyek a hidegre.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország január 28-ai számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!