Nyíregyháza hírei

2015.03.24. 11:05

Kormányzati ígéretet kaptak

Nyíregyháza, Vaja - A kártalanítás nem érinti az önkormányzatokat – ők máshonnan várják a segítséget.

Nyíregyháza, Vaja - A kártalanítás nem érinti az önkormányzatokat – ők máshonnan várják a segítséget.

A DRB Bankcsoport felszámolásával összefüggésben az Országos betétbiztosítási Alap (OBA) 73 ezret meghaladó betétes számára fizet kártalanítást, első körben 103 milliárd forintot.

A fiókhálózat kiterjedt a megyék többségére: a felszámolás alá vont bankok Budapest mellett 13 megyében rendelkeztek fiókokkal. A legtöbb ügyfél Somogy megyében érintett, és itt a legnagyobb – mintegy 25 milliárd forint – az OBA fizetési kötelezettsége. A városok közül ügyfélszámot tekintve Pécs, Budapest, Kaposvár a sorrend. Az OBA március 10-én kezdte meg a DRB Bankcsoport, azaz a BRB BUDA, ÉRB Észak-magyarországi és a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank, a Dél-Dunántúli Takarék Bank betéteseinek kifizetését, amelyet várhatóan március 31-éig fejez be.

Önkormányzatoknak nem jár

Az érintett betétesek száma 73 573, a 64 ezer magánszemély közül a 2,5 millió forint alatti megtakarítással rendelkező 52 238 ügyfélnek egy hét elteltével kézbesíti a Magyar Posta a kártalanítási összeget.

– A kártalanítás azonban nem érinti a települési önkormányzatokat – mondta lapunk megkeresésére Tóth István, az OBA kommunikációs vezetője. Más lenne a helyzet, ha július 3-a után lennénk, ugyanis az új szabályozás szerint ekkortól már a kisebb, legfeljebb 500 ezer eurós költségvetésű önkormányzatok betétei is OBA-védelem alá kerülnek.

A kormány március elején döntött úgy, hogy 244,71 millió forintot juttat a legnehezebb helyzetben lévő 67 településnek, a pénzt csak hitelbe kapták, június 30-áig vissza is kell fizetniük.

Pályázati kiírásra várnak

A DRB-csődben érintett megyei települések közül a legtöbb pénzt Vaja kapta a kormánytól: 25,16 millió forintot.

– Tizenkétmillió forintunk ragadt benn – számszerűsít a település első embere. Tisza Sándor lapunknak felvázolta: két lehetőségük van arra, hogy a költségvetésükben így keletkezett hiányt pótolni tudják. – Az egyik, hogy a felszámolási eljárásban benyújtjuk a hitelezői igényünket, a másik pedig az önkormányzatok működőképességének megőrzése céljából biztosított támogatás (müki) – sorolja Tisza Sándor polgármester.

Korábban a DRB-csőd miatt nehéz helyzetbe került települések kormányzati ígéretet kaptak; vagy soron kívül megnyitják számukra a müki-keretet, vagy még márciusban úgy írják ki a pályázatot, hogy az elbírálás a hónap végig megtörténjen.

– Arról is szó volt, hogy a befagyott számlájú önkormányzatok előnyben lesznek, azonban a kiírás még nem jelent meg – fogalmaz Tisza Sándor. Más reális módját nem látják a települések, hogy hozzájussanak a pénzükhöz, kigazdálkodni pedig nem tudják a csőd miatt beragadt millióikat.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország március 24-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!