Nyíregyháza hírei

2015.04.15. 18:27

Beiratkozás: lehet vagy nem lehet?

Nyíregyháza - Egy héttel elhalasztotta a döntéshozatalt a Kúria a nyíregyházi Huszár-telepen működő Sója Miklós iskola ügyében – azt, hogy beírathatják-e a szülők a gyerekeiket az intézménybe, az egyház és a pert kezdeményező Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány homlokegyenest eltérő módon ítéli meg.

Nyíregyháza - Egy héttel elhalasztotta a döntéshozatalt a Kúria a nyíregyházi Huszár-telepen működő Sója Miklós iskola ügyében – azt, hogy beírathatják-e a szülők a gyerekeiket az intézménybe, az egyház és a pert kezdeményező Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány homlokegyenest eltérő módon ítéli meg.

A több éve húzódó ügyről folyamatosan beszámoltunk: az iskolát 2011-ben indította újra, immár felekezeti iskolaként a görögkatolikus egyház Hajdúdorogi Egyházmegyéje annak ellenére, hogy az intézményt a szegregált oktatás miatt zárta be az önkormányzat 2007-ben a CFCF (Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány) nyomására. A CFCF három éve újra perbe fogta az iskolafenntartót, ezúttal a Hajdúdorogi Egyházmegyét, illetve az önkormányzatot, majd annak jogutódját, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot is. Mind az első-, mind a másodfokon eljáró bíróságok azt állapították meg, hogy az iskolában jogellenesen, etnikai alapon különítik el a cigány gyermekeket, és kimondták: a szegregált oktatáshoz az önkormányzat is hozzájárult, mégpedig azzal, hogy az iskolaépületet ingyenesen az egyház használatába adta, a telepi gyerekek integrációját biztosító iskolabuszt pedig megszüntette.

A Debreceni Ítélőtábla tavaly novemberi, jogerős ítélete kimondta: az iskola új első osztályt már nem indíthat. A döntéssel szemben az önkormányzat és az egyház a Kúriához fordult. A szerdára tervezett ítélethirdetés időzítése volt nem véletlen, hiszen április 16-án kezdődik az elsősök beiratkozása az állami iskolákba.

Szerdán azonban nem született határozat a Sója Miklós iskola ügyében: a Kúria az alaposabb megfontolás érdekében egy héttel elhalasztotta a döntést. Lapunknak az alapítvány ügyvédje, dr. Kegye Adél azt mondta: a jogerős ítéletnek megfelelően a gyerekeket nem lehet beíratni az iskolába. Az egyház viszont nem így gondolja. – A Hajdúdorogi Egyházmegye mindent megtesz annak érdekében, hogy a Huszár-telepen élő gyermekek minőségi oktatása tovább folytatódjék – áll a lapunkhoz eljuttatott közleményükben. Kérdésünkre, hogy április 16-ától beiratkozhatnak-e gyerekek, azt a választ kaptuk az egyházmegye képviselőjétől: azok a szülők, akik igénylik a görögkatolikus felekezeti oktatást, beírathatják a gyermeküket a Huszár-telepi iskolába.

Megpróbáltuk kideríteni, kinek van igaza.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország április 16-i számában.


Adott egy „falak közé” épült iskola, melyet a szegénység, a félelem, a sehová sem tartozás és a különbözőség tégláiból raktak. A habarcs, ami összetartja a téglákat, a makacsság: a fal egyik részén sem engednek a másik kérésének. Csáki Alexandra jegyzete. tovább »

Az ítélet megszületett: lassú, fájdalmas halált rótt egy helyre, ahol a szeretet, a törődés, az önfeláldozás, a türelem árad mindenfelé. Igazi Szívek Szállodája ez, ahol a püspök atyától a takarító néniig mindenki egy ügyért dolgozik. Rosszul mondom, nem egy ügyért, hanem AZ ÜGYÉRT. Racskó Tibor jegyzete. tovább »

A törvényszék szegregációért marasztalta el a Hajdúdorogi Egyházmegyét. Az ítélet azt jelenti, hogy a Huszár-telep iskolájában nem indulhat új első osztály. tovább »

A Nyíregyháza Huszár-telepi iskola ügyében született másodfokú ítélet után több gyermek is eleshet a kiemelkedő minőségű oktatás lehetőségétől - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága az MTI-vel. tovább »

Jogerős ítéletet hozott a Debreceni Ítélőtábla a nyíregyházi Huszár-telepen működő iskola ügyében: a bíróság az elsőfokú határozatot helybenhagyva úgy döntött: az önkormányzat előidézte, míg a görögkatolikus egyház jogellenesen fenntartotta a cigány gyerekek elkülönítését. tovább »

Meg kell szüntetni a szegregált oktatást a Nyíregyházán, a Huszár-telepen működő cigány iskolában - erre kötelezte a fenntartókat csütörtöki jogerős ítéletében a Debreceni Ítélőtábla. tovább »

Jogellenesnek minősítette a Nyíregyházi Törvényszék pénteken meghozott, nem jogerős ítéletében a cigány gyerekek elkülönítését a nyíregyházi Huszár-telepi általános iskolában az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány által indított polgári peres eljárásban. A másodrendű alperes, az intézményt működtető Hajdúdorogi Egyházmegye fellebbez az ítélet ellen. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!