Nyíregyháza hírei

2015.04.13. 15:25

PISA és a „sebészeti beavatkozás”

Nyíregyháza - Az alkoholfogyasztás és a dohányzás szigorításával elvesztettünk egy jelentős állami bevételt.

Nyíregyháza - Az alkoholfogyasztás és a dohányzás szigorításával elvesztettünk egy jelentős állami bevételt.

A Concorde Zrt. elnöke szerint 2006 óta egy destabilizációs gazdaságpolitika indult el Magyarországon, ekkor válaszolni kellett a fejlett világ kihívásaira: leépült a hitelezés, ezzel párhuzamosan csökkent és öregedett a populáció.

– Ezek hozzájárultak ahhoz, hogy hazánkban is megkezdődjön egy dezinflációs folyamat – mondta a TOP 100 Klub rendezvényen dr. Jaksity György. A szakember szerint több ország is elérkezett egy nagy dilemmához: el kellett dönteni, hogy demokratikus, vagy diktatórikus úton indulnak el a válságkezeléskor.

– 2008-ban történt egy „baleseti sebészeti” beavatkozás, ami brutálisan hatott a beruházásokra, az ipari termelésre és a fogyasztásra – mondta a Concorde Zrt. vezetője, aki szerint hiába indult el azóta egy egyensúlyjavulás, még mindig kérdés, hogy honnan lesz a mai dolgozó embereknek nyugdíjuk.

– Romániában még él a magánnyugdíj pénztári rendszer, nálunk már nem – jegyezte meg a pénzügyi szakember, majd egy cinikusnak vélt magyarázatot is megemlített a hallgatóságnak: „ha nem működteti jól az egészségügyi rendszert az állam, akkor nem is kell annyi problémával szembesülnie”.

Dr. Jaksity György szerint az alkoholfogyasztás és a dohányzás szigorításával elvesztettünk egy olyan jelentős állami bevételt, aminek a felhasználásával a hazai egészségügyet tehettük volna rendbe.

– A PISA pontszámok és a hozzájuk társuló felmérések azt mutatják, hogy a tudással összefüggő versenyképességünk csökken az ázsiai, afrikai és az amerikai gyerekekkel szemben.

A Concorde Zrt. elnöke a magánszektorról is beszélt.

– Ha az állami szféra ennyire lehúzó, mind gazdaságpolitikailag, mind pedig az adószabályozás terén, akkor ne várjuk azt, hogy egy vállalkozás fel tudjon lépni az állami szabályozással szemben.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!