Az Igazság órája

2023.10.22. 10:05

’56-ban ugyanazért csodáltak minket, amiért ma ellenség vagyunk (videó)

A magyar ember egyszerűen csak azt szeretné, ha békén hagynák. Őt, a családját és az országát is.

MW

Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében katonai tiszteletadással felvonják, majd félárbócra engedik a nemzeti lobogót az Országház előtti Kossuth Lajos téren az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 66. évfordulóján, a nemzeti gyásznapon, 2022. november 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Magunkra maradtunk 1956-ban, egyik szuperhatalom sem kockáztatta meg a III. világháború kitörését Magyarország miatt – mondta Az Igazság órájában, az Alapjogokért Központ és a Hír FM közös műsorában Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója. Ennek ellenére hősiesen kiálltak a szabadság mellett a társadalom minden egyes rétegéből, ez mutatja meg a magyar népléleknek azt a sajátosságát, amely egyedülálló a világon.

1956-ban ezért csodált minket az egész világ – fejtette ki. Ugyanez a nyugati világ ma, amikor a magyar néplélek ugyanígy megnyilvánul, azaz nem kér az elnyomásból, ellenségként kezel bennünket. Nem mi változtunk meg, a magyar néplélek legalább ezer éve pontosan ugyanolyan, hanem a Nyugat – hangsúlyozta Kovács István.

Nemzeti színű fényfestés a Terror Háza Múzeum homlokzatán az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján, 2022. október 23-án
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnökhelyettese szerint a Kádár rendszere a Rákosi-rendszer szerves folytatása volt. De Kádár rájött arra, hogy az emberekben azt az illúziót kell kelteni – néha egyébként megalapozottan –, hogy családi és személyes szinten van szuverenitásuk. Rákosinál még ez sem volt – hangsúlyozta. A magyar ember úgy érezhette – a megtorlások után, két-három évtizedig –, hogy őt most békén hagyják.

A magyarok most is azt szeretnék, ha kívülről jövő mindenféle ötletek kapcsán békén hagynák. A rendszerváltás, 1990 óta ez már nem csak személyes és családi szintre érvényes, hanem hogy „az országot is hagyják már békibe”! Mindenki törődjön a saját dolgával, majd mi is megoldjuk a miénket. És Nyugaton ezt ma nem akarják elfogadni! – vélte Máthé Áron. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában