Teljesen felesleges kutatás

2023.12.17. 08:39

A Political Capital szélsőjobboldali portálon illegálisan közzétett telefonszámokból dolgozott

A balhoz köthető intézetnek a Nemzetbiztonsági Hivatalnak készített tanulmányai között akad egy, ami mind módszertanában, mind tartalmában meglehetősen kirívó. Ez a Globalizációkritikai mozgalmak Magyarországon – kvalitatív kutatási jelentés címet viseli, és 2008. december 30-i keltezésű.

MW

Krekó Péter, a Political Capital igazgatója

Forrás: Origo

Fotó: Polyák Attila

A Political Capital tanulmányában a hazai globalizáció-kritikus, antiglobalista és alternatív globalizációs mozgalmakat (a továbbiakban az egyszerűség kedvéért antiglobalista mozgalmak – szerk.) mutatja be a Political Capital, értékelve azok nemzetbiztonságra jelentett veszélyét. 

Az ilyen szervezetek külföldi megmozdulásai jellemzően könnygázgránátos, kirakatbezúzós képsorokként jelentek meg a magyarországi híradókban. A hazai antiglobalista mozgalom építése azonban néhány száz értelmiségi szórakozása volt és maradt azóta is, akik nem épp a balhéikról voltak híresek írja a Mandiner

Elérhetőségek a Kuruc.infóról

A tanulmány elején a Political Capital kutatói leszögezik, azt kívánják vizsgálni, hogy a G8-csúcsok előtt jellemző erőszakos megmozdulások megismétlődhetnek-e Magyarországon. Ehhez megvizsgálták e mozgalmak ideológiai öndefinícióit, jellegét és a mozgalmak eszközeit, akciókészségét, erőszakra való hajlamát. A kutatók első körben az internet segítségével, az antiglobalista szervezetek honlapjain található elérhetőségen keresztül próbálták felvenni velük a kapcsolatot. 

A PC beszámolója szerint ezek csak részben voltak sikeresek, ugyanis a szervezetek egy része vagy nem reagált a megkeresésre, vagy pedig „a szervezet vezetőjével fel tudtuk venni a kapcsolatot, de elutasította a részvételt, mert nem bízik abban, hogy a kutatást a megrendelő a szervezet számára nem előnytelen módon használja majd fel”, írták, hozzátéve, hogy ezért esett ki első körben a Védegylet. Érdemes kiemelni, hogy a birtokunkban levő valamennyi PC és NBH között köttetett szerződésben a kémelhárítás volt

a „megrendelő” a szervezet hivatalos nevén, amiből az következik, hogy a PC lényegében elárulta az interjúalanyoknak, hogy a kutatás anyaga a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz kerül.

Ezek után – ahogy a kutatók írták – a „beszervezett” aktivistáktól kértek ajánlásokat a további interjúalanyok felkutatásához, de a PC szakemberei még ennél is tovább mentek: a kutatásba megpróbálták bevonni azokat is, akiknek nevét, címét, telefonszámát és fotóját a Kuruc.info szélsőjobboldali portálon tették közzé illegálisan. Ismert: a radikális portál rendszeresen élt azzal az eszközzel, hogy az ellenségnek kikiáltott közéleti személyek, aktivisták, politikusok, bírák, ügyészek és újságírók személyes adatait közzétették, majd ezt követően jellemzően több száz, esetenként több ezer hívást vagy kéretlen megkeresést kaptak az áldozatok.

A Mandiner teljes cikke ITT olvasható el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában