PR cikk

2010.12.09. 11:27

Egyik napról a másikra gyógyíthatatlan beteggé válhat

<p>A lisztérzékenységet mindaddig gyermekbetegségnek tartották, amíg ki nem derült, hogy egy felnőtt is szenvedhet ebben a betegségben. A glutén érzékenységet örökölhetjük de egyik pillanatról a másikra is kialakulhat.</p>

A betegség hátterében a szervezet túlérzékenysége áll. A glutén nevű fehérje egyes részei ugyanis a bél nyálkahártyáján keresztül aktiválják a lisztérzékenyek immunrendszerét, ami gyulladásokat okozva rongálja a nyálkahártyát. Ennek következtében a bélbolyhok károsodnak, és ez akadályozza a tápanyagok felszívódását. A folyamat végén - például vérszegénység, fehérjehiány - alakulhat ki.

„Nem igazán találtam meg a nagyobb áruházakban azokat a glutén mentes termékeket, melyek a diétámhoz kapcsolódóan nagyon fontosak. Ha volt is ilyen termék, akkor nagyon drága volt.” – mondta el Lőrincz László az üzlet tulajdonosa, aki szintén lisztérzékenységben szenved, majd így folytatta - ha egyszer valaki elkapja ezt a betegséget, akkor ebből sajnos nem lehet, kinőni nem úgy, mint a tejérzékenységből. A bolt üzemeltetője Lőrincz Edina a kínálatról szólva elmondta: olyan üzletet hoztak létre, amely nemcsak a liszt érzékenyek számára megfelelő hanem azoknak, is akik tej-tojás érzékenyek illetve cukorbetegségben szenvednek. A kereskedésben-helyben sütik ki a különböző süteményeket pl. lekváros bukta és kakaós csiga. Illetve minden olyan produktum megtalálható, ami feltétlenül szükséges a diéta betartása érdekében!

Azonban nem csak az átlagembereket sújtja ez a megbetegedés, hanem a sztárok között is akad olyan ember, pl. Valkó Eszter, aki szintén lisztérzékenységgel küzd.

Mi történik abban az esetben, ha nem mellőzzük a búzaszármazékot?

A bőrön kiütések jelennek meg, hasmenés, állandó fáradtság illetve, ha folyamatosan nem tartjuk be ezt a szabályt, akkor akár daganat is kialakulhat a szervezetben. Emiatt is nagyon fontos, hogy három-négyhavonta járjunk el kontrollra, hogy mielőbb megelőzzük a bajt.

A boltot megtalálhatják Nyíregyházán a Kossuth utca 28. szám alatt Élelmiszer Allergia Szaküzlet néven. A kínálatról a 06/30-932-8243 számon érdeklődhetnek.

- Hanuszik Barbara -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában