Sport

2015.03.02. 18:03

Egy hajóban az olimpiai bajnokkal

Nagykálló - Húszévi szünet után feltámadt a kajak-kenu Nagykállóban, Kökény Roland is segíti az edzők munkáját.

Nagykálló - Húszévi szünet után feltámadt a kajak-kenu Nagykállóban, Kökény Roland is segíti az edzők munkáját.

Három esztendeje merült fel a gondolat, hogy újra kellene éleszteni a kajak-kenu sportot Nagykállóban. Török László akkori jegyzőnek és Juhász Zoltán akkori és jelenlegi polgármesternek tetszett Veres István ötlete.

Tavaly nagyot lépett előre az ügy, hiszen az országos szövetség képviseletében Csabai Edvin, az MKKSZ szakmai igazgatója személyesen nézte meg a harangodi tavat és őt is megfogta az elképzelés, illetve a nagykállóiak hozzáállása.

A körülmények kiválóak, a két kilométeres észak-déli fekvésű vízfelület ideális egy edző- és versenypályának. A Téka-táborban komfortos épületek és szociális létesítmények vannak.

Vadvízi névadók

Összeállt minden és immáron tartalommal is megtöltődik az ORDANA Kajak-kenu és Természetjáró Klub, amelyet a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöksége januári összejövetelén felvett a szövetség tagjai közé.

Or a vizek, Dana a szelek istene a keleti mitológiában, a kettőből alakult ki a név, ami egyébként ukrán vadvízi kajakosok és kenusok ötlete volt, így ők a keresztszülők.

Hogyan kerülnek képbe? Veres István már hosszú évek óta szervez vadvízi túrákat a Tisza kárpátaljai és a Prut folyó galíciai szakaszaira. Ott ismerkedett meg a névadókkal.

A klubnak egyetlen szakosztálya van, a szakmai munka zömét Veres István irányítja, ám vannak segítői is. A Miskolcról Napkorra költözött Vajkai Attila kenus edző, öt gyermeke közül hárman is kézbe fogták már az evezőket.

Kajakban egy nagy név a klub sztárja, mégpedig az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kökény Roland. Ő is tagja az egyesületnek, egykoron nyíregyházi színekben, a császárszállási tavon kezdte sportolói pályafutását, mégpedig édesapja, Kökény Zoltán, valamint Veres István irányításával.

Sportolni vágyó fiatalokból nincs hiány, hiszen több mint hatvan fiatal jelentkezett az első toborzóra, jelenleg közel negyvenen aktívak, azaz részt vesznek az edzéseken. Amelyeken természetesen még nem az evezőké a főszerep. Annál inkább a futásé, a tornatermi erőfejlesztéseké. És szombatonként jön a várva várt nap, ilyenkor a nagykállói fedett uszodában hajóba ülhetnek a lelkes tanítványok. Aztán ahogy megérkezik a jó idő: irány a harangodi tó! Persze előtte mindenkinek le kell vizsgáznia a kötelező, 200 méter leúszásából. A sportág elitje jelenleg a világ számos részén meleg vizeken edzőtáborozik. A tél számukra is elsősorban az erőgyűjtést szolgálta. No, meg a felméréseket, amelyekből nemrégiben Tiszaújvárosban rendezték régiónkban idén az elsőt, jövendő kajakosaink, kenusaink számára. A több mint kétszáz résztvevő között ott voltak a nagykállói klub képviselői is, mégpedig huszonhárman.

Kiválóak a körülmények

– Számomra nem ismeretlen a harangodi tó, hiszen volt már itt kajak-kenu élet, ami éppen húsz esztendeje szűnt meg – kezdte lapunk tájékoztatását Veres István, az új klub vezetője edzője, és amolyan mindenese. A körülmények kiválóak, ráadásul a víztározó medrébe pár évtizede letett, bójasorok rögzítésére alkalmas betontuskók még használhatóak, ami nagy könnyebbség egy leendő versenypálya kialakításánál. A harangodi Téka-tábor épületei a rendelkezésünkre állnak, a dombokon futni lehet, egy hajótároló kiépítése viszont elengedhetetlen feltétele volna a sportág színvonalas működtetésének.

– Nagyon sok segítséget kapunk a nagykállói önkormányzattól, a tó használatához pedig a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól és a Szabolcs halászati Kft. igazgatójától. Persze azért gondunk is van még, például a hajók és eszközök beszerzése – folytatta Veres István. Ezek bizony nem kerülnek kevésbe. Ezen úgy próbálunk könnyíteni, hogy saját hajó építésébe kezdtünk, így sokkal olcsóbban kijön egy-egy hajó, illetve az evezők.

A sportág tehát húsz esztendő után feltámadt poraiból megyénkben. A szakemberek és a gyerekek lelkesek, elszántak, Kökény Roland személyében pedig egy igazán jegyzett szakmai segítőjük is van. De vajon mi legfontosabb, mi a cél?

A megyebeliek lehetősége

– Elsősorban az motivált bennünket az újrakezdésben, hogy a megyebeli gyerekek számára ismét elérhető legyen a kajak-kenu sportág. Még csak a kezdeteknél járunk, ám látva a srácok és lányok elszántságát, hamarosan sikereink is lehetnek – így Veres István.

Tiszaújvárosi felmérő

Tiszaújvárosi „Héraklész” fizikai felmérő verseny próbái a következők voltak: Cooper-teszt (12 perces futás), húzódzkodás 30 másodperc alatt, lábemelés bordásfalon 1 perc alatt, fekvenyomás, mellhez húzás.

A nagykállói klub fiataljainak legjobb eredményei kategóriájukban: 1. Kerekes Gergő (kenus ,Napkor), 2. Vajkai Bence (kenus, Napkor), 3. Vajkai Levente (kenus, Napkor), 4. Takács Henrik (kenus, Nagykálló) és Bartha Beáta (kajakos, Kállósemjén), 5. Darai Dávid (kenus, Nagykálló), 6. Horváth Tivadar (kenus, Nagykálló).

KM-ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!