Sport

2017.08.03. 08:42

Nyíregyházi rezidens érmes az orvosi világjátékokon

Nyíregyháza - Dr. Bana Richárd öt nap alatt öt versenyszámban szerepelt a marseillei eseményen.

Nyíregyháza - Dr. Bana Richárd öt nap alatt öt versenyszámban szerepelt a marseillei eseményen.

Dr. Bana Richárd fiatal háziorvos rezidens Nyíregyházán, aki hetedmagával képviselte Magyarországot idén júliusban a marseillei Medigamesen, az orvosi világjátékokon – tájékoztatta lapunkat dr. Paluska Mariann.

A sport iránti szeretete már gyermekkora óta tart, akkor még a balmazújvárosi focicsapatot erősítette. Négy évvel ezelőtt pedig egy jó barátja félmaratonra invitálta. Annyira megtetszett Ricsinek a futóverseny hangulata, hogy azóta rendszeres résztvevője a futó- és triatlon versenyeknek.

Nagy álma volt, hogy részt vegyen a Medigamesen, amelyen közel 2000 orvos, medikus és egészségügyi dolgozó 25 sportágban lépnek színre. A jó alapozásnak és az eredményes felkészülési viadaloknak köszönhetően legalább egy éremért utazott a francia városba, ahol öt nap alatt öt versenyen állt rajthoz. Elsőként a 100 méteres gyorsúszásban indult: az egyéni csúcsa negyedik helyezést és a Masters Budapesti Úszó Világbajnokságra jogosító szintet ért. Másnap 400 méteren úszott és harmadikként csapott célba. Aquatlonozás következett, amely triatlonista révén a legközelebb állt hozzá az öt versenyszám közül. Az aquatlonozás során úszni majd közvetlenül utána futni kell. A Medigamesen a hosszútávot választotta, vagyis 2300 méter nyíltvízi (Földközi-tenger) úszásból és 10 km futásból állt.

– A tenger nagyon hideg volt, úgy 19-20 °C-os, előzetesen melegebbre számítottam, így a neoprént sem vittem magammal. Miután nagyobb hátrányt szedtem össze úszásban, már csak megközelíteni tudtam az előttem futót, de nagyon örültem, hogy sikerült egy újabb bronz érmet szereznem. Nagyon izgalmas volt tengerben úszni versenykörülmények között – nyilatkozta dr. Bana Richárd.

A negyedik napon 1500 méteres gyors úszás volt a program medencében, amikor újabb egyéi csúccsal a negyedik helyet szerezte meg. Az első két helyen korábbi válogatott úszók végeztek, így ez igazán nagy eredmény számára. A zárónapon egy félmaraton (21 km) várt rá, a távnak szintén komoly céllal vágott neki, annak ellenére, hogy – térdsérülés miatt – három hónapja kezdett el újra futni. Az dombos, murvás terepet, és a hőséget legyőzve ugyancsak a negyedik helyet sikerült elérnie.

– Összességében elégedett vagyok az eredményeimmel. Nekem mindig az számít, hogy magamhoz képest mennyit tudok javulni. Minden versenyen kihoztam magamból a maximumot, az úszószámokban sikerült egyéni csúcsokat úsznom és két bronz érmet szereznem – értékelte teljesítményét dr. Bana Richárd.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!